"Minister De Block snijdt haar dichtgenaaide zakken open en meteen zijn patiënten de dupe”

sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée toont zich vandaag tijdens de begrotingsbesprekingen in de Kamer uiterst ongerust over de schijnbaar argeloos doorgevoerde besparingen in de gezondheidszorg. Zo’n klein miljard snijdt Volksgezondheidsminister Maggie De Block weg.  Haar budgetvoorstel voor 2017 werd trouwens deze ochtend in de algemene raad van het RIZIV verworpen.  Een bijna nooit eerder vertoond precedent dat aantoont dat de patiënt wél persoonlijk getroffen gaat worden door de botte besparing.
 

"Het riedeltje van de meerderheidspartijen als zou deze grote sanering de patiënten geen pijn doen, klinkt nu de voorbije dagen wel heel erg hol”, stelt Jiroflée. “Door opnieuw de trouwste besparingssoldaat te spelen overspeelt De Block zwaar haar hand. Nu niet enkel de patiëntenorganisaties en de mutualiteiten maar ook de artsensyndicaten en de ziekenhuizen alarm slaan, is dit haar besparing te veel”, aldus Jiroflée.
 
Karin Jiroflée: “Ik maak het graag concreet: In het begrotingsvoorstel zitten voor 100 miljoen aan besparingen die de patiënt rechtstreeks raken. Het gaat om duurdere antibiotica, duurdere maagzuurremmers en duurdere neussprays. Ook wie zwaar ziek is zal -door het verhogen van de criteria voor de maximumfactuur- fors meer moeten opleggen.  En wat met de 400 miljoen die wordt wegesneden bij de zorgverstrekkers en de ziekenhuizen? Niemand kan uitsluiten dat de patiënt hier niet getroffen zal worden. Waarom bestelt dit kibbelkabinet over deze belangrijke regeringsbeslissing geen studie naar de effecten voor de patiënt en kan dat voor meerwaarde- en vennootschapsbelastingen wel”, vraagt Jiroflée zich af. "Misschien omdat het makkelijker is om te besparen op de kap van patiënten dan op de kap van eigenaars van grote vermogens?"
 

Contacteer ons
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Lot Wildemeersch Woordvoerder federale fractie, sp.a
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel