Minister van Energie Marghem laat het huis leegroven en kijkt ernaar

Volgens energieregulator Creg betaalden Electrabel en EDF dit jaar enkele miljoenen euro’s te weinig aan nucleaire rente aan de Belgische Staat voor de kerncentrale Tihange 1. Minister van Energie Marghem negeerde maandenlang de signalen van de regulator en ging pas midden september tot actie over. ‘Onbegrijpelijk’, reageert Karin Temmerman.

‘We dreigen miljoenen euro’s voor de staatskas mis te lopen. De minister negeert bewust  de plichten van één van de grootste spelers in dit land. Een speler die bovendien meer dan 70% korting kreeg op haar belastingen. Iets waar de mensen alleen maar van kunnen dromen’, zegt Karin Temmerman. ‘Deze regering is op zoek naar acht miljard euro om tegen 2018 haar financiën op orde te krijgen. Waar blijft de minister van Financiën Van Overtveldt met een reactie?’

De nucleaire rente werd onder deze regering gevoelig verlaagd. Daar waar de uitbater van onze kerncentrales onder de vorige regering nog een half miljard moest bijdragen, werd dit bedrag door de huidige regering gereduceerd tot zo’n 200 mio euro en dit jaar zelfs tot 130 mio euro. En dit in tijden van stijgende elektriciteitsfacturen en groeiende tekorten voor de staatskas. ‘Als die lage belasting dan ook nog eens niet geïnd wordt door de minister, dan hebben een bijzonder groot probleem’ zegt Temmerman.

‘Het niet innen van de nucleaire rente voor Tihange 1 is een bewuste zet van de minister van energie. Eentje die helemaal in de lijn met haar gevoerde energiebeleid ligt.  Nochtans had de regulator in juni de minister al gezegd dat de geïnde bedragen te laag werden ingeschat. De minister heeft daarop het rapport van de Creg drie maanden laten liggen voor ze contact opnam met de exploitanten, twee dagen voor de vervaldatum.  Daardoor is er vandaag nog steeds geen expert aangesteld.  Nu rest slechts een twee weken om tot een oplossing te komen. Een oplossing waarrond heel wat juridische onduidelijkheid hangt. ‘Voor ons is het duidelijk, de Creg is onafhankelijk en kan dus objectief de hoogte van de nucleaire rente vastleggen. Passeert Marghem de Creg, dan vraag ik mij af welke motieven spelen’, zegt Karin Temmerman.

De staatskas dreigt dus miljoenen mis te lopen. ‘Minister Marghem verzaakt aan haar fundamentele plicht als minister om op het huis te passen. Ze laat het leegroven. Ze staat erbij en kijkt ernaar.  Dit is niet langer het probleem van de minister, maar naderhand van de volledige regering’, besluit Karin Temmerman.

 

 

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel