Morgen D-day voor Tobintaks

“Van Overtveldt gaat hoopgevende speculatietaks opblazen”

Morgen, 17 juni, wordt beslist over de invoering van een financiële transactietaks oftewel Tobintaks. Deze taks moet het speculeren op de Europese financiële markt tegengaan. Volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen gaat ons land het akkoord opblazen. “Van Overtveldt staat al maanden op de rem, hij wil geen belastingen op speculatie. Niet in Europa, niet in België, nergens.”

Doodgraver van speculatietaksen

Volgens Dirk Van der Maelen werkt minister Van Overtveldt op alle fronten de belastingen op speculatie tegen. “Dat de gesprekken rond de Tobintaks momenteel stroef lopen, heeft alles met onze minister van Financiën te maken. Van Overtveldt zetelt in de groep van tien landen die de Tobintaks (FTT) wil invoeren, maar hij zit duidelijk op een stoel vlakbij de uitgang. Net als in het federaal parlement legt hij ook in Europa het ene tegenargument na het andere op tafel om de Tobintaks te ondergraven. De onderhandelaars ergeren zich dood aan Van Overtveldt. De Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, liet onlangs nog in Agence Europe optekenen ‘dat België dreigt af te vallen’.

Houding Van Overtveldt in strijd met regeerakkoord

“Het regeerakkoord stelt dat ons land ‘constructief zal meewerken aan de onderhandelingen rond de Tobintaks’, maar intussen saboteert Van Overtveldt erop los. En dat onder het toeziend oog van MR, CD&V en Open VLD. Partijen die in vorige regeringen overtuigde voorstanders waren van de Tobintaks. Het lijkt wel alsof sommige ministers vergeten zijn dat de huidige besparingsgolf het gevolg is van de bankencrisis. Via de Belgische speculatietaks en de Europese Tobintaks moeten de banken en speculanten mee betalen voor de door de bankencrisis aangerichte maatschappelijke schade. En dat is overduidelijk niet naar de zin van deze minister”, zegt Dirk Van der Maelen. “Het zijn telkens weer dezelfde mensen die moeten betalen. En laat het duidelijk zijn: dat zijn niet de banken en de speculanten.”

Ook multinationals ontsnappen

Naast de Tobintaks staat morgen ook een richtlijn rond belastingontwijking door multinationals op de agenda. “Het doel is om de fiscaliteit rechtvaardiger te maken door belasting op KMO’s te verlagen en de ontwijkingsmogelijkheden voor multinationals te beperken, zij moeten hun eerlijke bijdrage betalen. Helaas wijst alles erop dat Van Overtveldt ook die Europese richtlijn zal blokkeren.  Die man is de lakei van het grootkapitaal. Hij laat beursverstorende transacties toe en redt de ontwijkende multinationals ten koste van de kleine belegger en de KMO. De Premier moet zijn minister op zijn plichten wijzen en van België weer een Europese voortrekker maken in plaats van een notoir saboteur.” 

 

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel