Nucleaire rente: Electrabel krijgt nieuw fiscaal cadeau van regering Michel

 

Het wetsontwerp over belasting op kerncentrales werd vandaag in de plenaire zitting van de Kamer finaal behandeld. Ondanks twee negatieve adviezen van de Raad van State en een uiterst kritisch advies van meer dan 120 bladzijden van de energieregulator CREG, zet de regering door met een wet die Electrabel een fiscaal cadeau oplevert van verschillende tientallen miljoenen euro’s.

 

"Alle vragen van de Raad van State en van de CREG om de consumenten en de begroting te beschermen werden door minister Marghem van tafel geveegd",  zegt Karin Temmerman.  "De minister verdedigde enkel de belangen van Electrabel.  Nooit eerder werd het energiebeleid in ons land zo sterk bepaald door de kernlobby!”

 

Deze wet is de derde en laatste wet die wordt genomen om de oude kerncentrales van Doel 1 en 2 weer tot leven te brengen. De twee jaren die nodig zijn geweest om deze teksten te stemmen, zijn uitgedraaid op een echte lijdensweg voor minister Marghem. Verschillende keren is de minister tot een knieval gebracht, maar niets kan de minister van Energie stoppen in haar drang om de kernlobby te dienen… En deze keer bedraagt het offergeld tientallen miljoenen euro. 

 

Ook PS-Kamerlid Karine Lalieux klaagt deze situatie aan: "De regering Michel zit in de zakken van de consument door de BTW-verhoging op elektriciteit, maar geeft anderzijds miljoenen aan Electrabel. Premier Michel en Marghem zijn omgekeerde Robin Hoods!”

 

Voor de socialisten in de Kamer is het onfatsoenlijk dat de regering Michel een fiscaal cadeau geeft aan de kernproducenten terwijl op hetzelfde moment de burgers opnieuw met een verhoging van de energiefactuur worden opgezadeld. 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel