Nucleaire taks: zoveelste slordigheid van Marghem, opnieuw in het voordeel van Electrabel

Sinds enkele dagen weten we dat minister Marghem niet reageerde op een rapport van de CREG, de onafhankelijke energieregulator. Daarin stond dat verschillende miljoenen konden worden gerecupereerd bij de uitbaters van de kerncentrales. Uit de nieuwe documenten die vandaag door de CREG aan het parlement werden bezorgd, leren we dat de minister al sinds bijna één jaar (sinds 9 oktober 2015) niet reageert op de vragen van de CREG. 

Nochtans was de CREG duidelijk: om de nucleaire taks te kunnen recupereren, moest de conventie Tihange 1 worden aangepast. Minister Marghem had de parameters - noodzakelijk voor de berekening van de nucleaire rente – moeten actualiseren. Sinds oktober 2015 dringt de CREG er bij de minister op aan om actie te ondernemen en de wettelijke procedure te volgen om de betaling door Electrabel en EDF veilig te stellen.

Een jaar later, stellen de socialisten verbouwereerd vast dat de minister niets heeft gedaan om te garanderen dat Electrabel en EDF effectief datgene betalen waarop de Belgische staat recht heeft. 

Voor de socialistische volksvertegenwoordigers Karin Temmerman en Karine Lalieux is die herhaalde nonchalance ernstig omdat ze telkens weer voordelig uitvalt voor Electrabel en EDF, en nooit voor de consumenten.

Voor Karin Temmerman en Karine Lalieux “zijn de consumenten twee keer de dupe: ze betalen al 100 euro extra op de elektriciteitsfactuur door de verhoging van de BTW van 6 naar 21%, en nu betalen ze ook nog eens voor de slordigheden van minister Marghem.  De staatskas dreigt miljoenen mis te lopen, ten voordele van Electrabel en EDF. Het is dus meer dan ooit duidelijk wie de plak zwaait."

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel