Online shoppen? Graag! Maar niet ten koste van correcte verloning en leefbare uurroosters

 

Volgens de distributiebedrijven zijn we al 22.000 jobs verloren aan onze buurlanden. Viceminister van Werk Kris Peeters start nu met een proefproject om e-commerce via goedkope ploegenarbeid in ons land te houden. “Kris Peeters moet dan ook maar de eerlijkheid hebben om te zeggen dat het om onzekere jobs gaat waarbij mensen moeten werken op gezinsonvriendelijke uren en tegen een hongerloon”, zegt sp.a fractieleider Meryame Kitir.

 

Online shoppen is ook in ons land inmiddels een ingeburgerde vorm van winkelen geworden. Het is niet langer uit onze samenleving weg te denken.  Werknemersorganisaties willen niet liever dan dat de e-commerce via hun winkel verloopt zodat ze het contact met de klant kunnen blijven behouden. Want dat garandeert tewerkstelling. Ook de vakbonden uit de distributiesector willen bij voorkeur dat de e-handel zich in de schoot van hun sector ontplooit. 

 

Waar knelt het e-schoentje?

 

“Twee jaar lang al houdt deze regering de mensen voor dat nachtarbeid dé oplossing is voor de e-commerce in ons land, maar niets is minder waar”, zegt Meryame Kitir.  “Vorig jaar zijn er cao’s afgesloten met alle paritaire comités uit de distributiesector. Dus de distributeurs die online willen verkopen, kunnen ook al even zo lang starten.  Alleen zijn er in die cao’s ook afspraken gemaakt over de kwaliteit van die jobs. Zo mag het bijvoorbeeld niet uitsluitend om studentenjobs gaan en moet het om contracten gaan met een redelijk aantal uren en een redelijke duurtijd.  Ik mag hopen dat we onze werknemers nog een degelijk contract en een correcte verloning willen aanbieden zodat het ook leefbaar wordt?”

 

Maar wat gebeurde er sinds het afsluiten van de cao’s vorig jaar? De meeste ketens kozen ervoor om hun e-handel te laten uitvoeren door schimmige onderaannemers , vaak met een zetel in het buitenland.   “Niet de vakbonden zijn het probleem en evenmin onze arbeidsduurwetgeving”, zegt Kitir. “De ware reden is dat Kris Peeters met goedkope nachtarbeid wil concurreren tegen de studentenlonen bij Nederlandse operatoren.  En dus minderwaardige jobs wil bieden aan hongerlonen. Sorry, dat zijn niet het soort jobs waar ik voor teken. Dat minister Peeters eens een dagje meedraait in zo’n e-commerce-bedrijf met hoofdzetel in Nederland, benieuwd of hij dan ook nog altijd achter zijn eigen plannen staat.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel