Pensioenen: belonen werkt beter dan straffen

 

Wil deze regering werken echt belonen dan is er een veel rechtvaardigere maatregel: voer de pensioenbonus terug in. Zo beloon je werken zonder een tegenslag te bestraffen. Dat is rechtvaardig, dat is ons voorstel, zeggen Karin Temmerman en John Crombez.

Reeds in mei waarschuwde sp.a kamerlid Karin Temmerman in ‘De Zevende Dag’ voor de plannen van de meerderheid: wie door een sluiting na zijn 50ste z'n werk verliest, wordt door deze rechtse regering  tweemaal gestraft. Men verliest z'n job en men verliest daardoor ook nog eens pensioen. Dat werd toen in alle toonaarden ontkend maar vandaag krijgen velen de rekening gepresenteerd.

 

“Onder het mom van "werken belonen", snijdt deze rechtse regering in de pensioenen van mensen die buiten hun wil om plots zonder werk vallen en niet opnieuw aan de slag raken. Velen die na hun 50ste worden afgedankt, willen graag opnieuw aan de slag maar krijgen nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor zitten ze ondanks alle inspanningen jaren thuis. En nu wil de regering deze mensen ook nog eens straffen door hen minder pensioen te geven”, zegt John Crombez. “Bovendien maakt deze maatregel vrouwen kwetsbaarder, net als vorige maatregelen. Vaak hebben zij al een lager pensioen en werken ze in kwetsbare sectoren. Dit maakt hun toekomst nog onzekerder”, aldus Karin Temmerman.  

 

“De vraag is waarom ze dat doen. Het levert de begroting 20 miljoen euro op, een fractie. Mensen belonen en stimuleren om langer te werken zou de staat velen keer meer opleveren”, zegt John Crombez. “Voor deze regering is dit een symbool-maatregel, maar voor 50-plussers is dit het verschil tussen armoede en rondkomen. Achter deze cijfers zitten ook echte mensen en gezinnen, dat lijkt deze regering wel eens te vergeten”, aldus Karin Temmerman.

 

“Het wordt met de dag duidelijker wie dit zomerakkoord zal betalen. Met een geplande besparing van honderden miljoenen op de pensioenen - meer dan 600 miljoen tegen 2020, betaalt de regering de cadeaus die ze aan de superrijken beloofde. Wil deze regering werken echt belonen dan is er een veel rechtvaardigere maatregel: voer de pensioenbonus terug in en maak werk van werkbaar werk voor 50 en 60-plussers. Zo beloon je werken zonder een tegenslag te bestraffen”, besluiten Karin Temmerman en John Crombez.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel