"Politiek amateurisme Marghem zet toekomst hernieuwbare energie op de helling"

 

“Minister Marghem moet dringend duidelijk maken wat ze zelf wil”, zegt Karin Temmerman. “De kernuitstap staat in het regeerakkoord. Door onduidelijk te blijven, amateuristisch over het dossier te communiceren, zet ze de hele toekomst van hernieuwbare en groene energie op de helling. De enige die daar beter van wordt is Engie Electrabel.”

 

"Minister Marghem claimt de grootste voorstander van de kernuitstap te zijn, maar ze haalt voortdurend het vertrouwen in haar een energiepact onderuit. Ik kan alleen maar vaststellen dat ze door haar onduidelijke aanpak ondermijnt wat ze poogt te communiceren. We zijn dat gepruts over de toekomst van onze energiebevoorrading grondig beu. We hadden de minister hierover graag ondervraagd in het parlement, maar er is de commissieleden uitdrukkelijk gevraagd om geen vragen te stellen over het energiepact en de studies. Intussen lezen we de resultaten van de verschillende studies in de krant. Dit is toch niet meer ernstig?”

 

“De huidige kerncentrales zijn verouderd en onbetrouwbaar, ze zijn een slechte match met zonne- en windenergie en dus geen wissel op de toekomst.  Sommigen in de meerderheid zijn duidelijk bereid om de scheurende kerncentrales langer open te houden, zelfs zonder dat het energieprijs van de consument of de industrie drukt.  De enige die er financieel een paar honderd miljoen euro beter van wordt, is Engie Electrabel, voor scheurende kerncentrales, godbetert.”

 

“Deze manier van werken zorgt ervoor dat het investeringsklimaat voor propere energie aan diggelen wordt geslagen. Enkel door duidelijk te zijn over de timing, kunnen we perspectief bieden aan investeerders in hernieuwbare en groene energie. Hoe langer we met de transitie wachten hoe duurder de energie-omslag wordt”, zegt Temmerman.

 

Door hier in ons land gascentrales te bouwen, die wel complementair zijn met zonne- en windenergie, zullen vervuilende steenkoolcentrales in de rest van Europa sluiten waardoor er globaal minder uitstoot is.  

 

sp.a is het geklungel van de minister beu en zal over enkele dagen een alternatief plan op tafel leggen dat de kernuitstap mogelijk maakt.


 


 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel