"Postzegels te duur. En waar is de sociale rol van de postbode?"

De Kamer bespreekt nieuwe postwet. David Geerts zal tegenstemmen.

Vanmorgen werd in de Kamercommissie Infrastructuur de nieuwe Postwet voorgesteld. “De wereld staat niet stil. Ook de post staat voor grote uitdagingen. Maar in plaats van toegankelijke en betaalbare service te garanderen en de rol van de postbodes te versterken,  leest deze wet alsof een van onze belangrijkste publieke dienstverleningen simpelweg ontmanteld wordt”, stelt Kamerlid David Geerts boudweg.

 

Concreet is David Geerts ongerust dat dezelfde diensten voor een Antwerpenaar of een inwoner uit Heist-op-den-Berg niet meer dezelfde zullen zijn. De nieuwe Postwet rolt de rode loper uit voor nieuwe spelers op de markt die enkel interesse zullen  hebben in de grote steden. Cherry picking, heet dat. Geerts ziet nu al van ver aankomen dat de frequentie van postbedeling ook navenant anders zal worden in de stad dan in de rand. De prijzen zullen met deze nieuwe postwet in de nabije toekomst variëren naargelang de plaats waar je woont. Dat vindt de sp.a’er wraakroepend.   

 

“De logica die gehanteerd wordt in de nieuwe Postwet focust teveel op winst”, vervolgt Geerts. “De post moet er voor iedereen  zijn; toegankelijk en betaalbaar. Als enkel de winst voorop staat, gaan mensen buiten de stad meer betalen voor een postzegel of postpakket en dan nog zonder de garantie dat de post elke dag in de bus valt”, zo vreest David Geerts. Meer betalen voor minder service dus. “Daarenboven is het meer dan tijd om de sociale rol van de postbode eens af te stoffen. Van overheidsbedrijven mogen we meer verwachten dan enkel winst maken.”

 

In het verleden besliste de regering om de liberalisering van het postbedrijf slechts gedeeltelijk en met mondjesmaat door te voeren. “Zo kozen we bewust voor goede loon -en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de postsector en werden  veranderingen er niet met de karwats doorgejaagd. We garandeerden in de hele vernieuwingsoperatie ook dat postbedienden niet onder het minimumloon zouden moeten gaan werken, zoals we helaas wél in onze  buurlanden vaststelden waar de laagstbetaalde postbeambten vaak verworden tot ‘werkende armen’. Daar koos men veeleer voor een meer harde liberalisering , waar het personeel bovendien betaald wordt per afgeleverde brief of pakje.

 

David Geerts: “Alsof postbodes legkippen zijn. Wij kozen er in ons land gelukkig voor om de prijs van een postzegel voor iedere regio gelijk te houden. En we zorgden er op die manier voor dat de beste dienstverlening tot nader order nog altijd geldt in het héle land en niet enkel in de stedelijke regio's”, aldus nog Geerts. Helaas zijn dat allemaal elementen die de socialist in de nieuwe postwet niet meer terugvindt. Hij laat weten dat hij dus ook onmogelijk kan instemmen met deze nieuwe postwet, die volgens hem niet alleen slecht is voor de klant, maar ook opnieuw aanleiding kan geven tot overwerkt personeel, burn-outs en sociale onrust.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel