Prijzen levensmiddelen stijgen forser dan in de buurlanden

Het leven in België is duur. Uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium blijkt dat de prijzen voor levensmiddelen in ons land vorig jaar met 2,3 procent stegen. Een snellere stijging dan het jaar voordien. Bovendien zien we dat vanaf de start van de regering Michel in 2014 de prijzen in ons land jaar na jaar forser stijgen dan in de buurlanden. “Niet te verwonderen”, zegt John Crombez. “Deze regering voerde tal van taksen door. Vooral basisproducten als brandstof, energie en eten moesten eraan geloven. Nooit trokken meer mensen naar de voedselbanken, nooit hadden zoveel werkende mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.”

 

Vorig jaar zijn de prijzen in ons land opnieuw sterker gestegen dan in de buurlanden. Het merendeel van de prijsstijgingen zit in levensmiddelen en in energie. Maar daarnaast stegen ook de prijzen van de kinderopvang en de woonzorgcentra sneller in de buurlanden. Accijnzen en indirecte belastingen maken het leven hier duur. Denk maar aan de suikertaks op frisdrank, de taks op brandstof en op tabak.  

“De beperkte loonsverhoging voor de werkende mensen is duidelijk onvoldoende gebleken om de vele factuurstijgingen te kunnen betalen”, zegt Crombez. “Aan het einde van de maand staan te veel gezinnen in het rood. Dat zijn de feiten.” Daarom wil sp.a een aanpassing van de loonwet, zodat de lonen mee kunnen stijgen met de welvaart. Want iedereen heeft recht op zijn eerlijk deel van de economische groei. sp.a pleit ook voor een prijzennorm zodat noodzakelijke levensmiddelen als zuivelproducten niet meer kunnen stijgen dan in de ons omringende landen.

sp.a pleit al langer voor lagere facturen. Elektriciteit is een basisproduct, daarom strijdt de partij ook voor een btw-verlaging naar 6%. “Er is dringend nood aan een sociale omwenteling die de zekerheid geeft dat iedereen zijn facturen kan blijven betalen.”  Koopkracht is niet voor niets één van de thema’s waarmee de partij naar de verkiezingen trekt.  

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel