"Rechtszaak aanspannen wordt helemaal niet goedkoper"

Minister van Justitie Geens is meester-tovenaar

 

Na de ministerraad van vorige vrijdag zei minister van Justitie Koen Geens dat een rechtszaak aanspannen voortaan goedkoper wordt.  “Daarmee roept de minister zich uit tot meester-tovenaar”, zegt Annick Lambrecht Kamerlid Justitie voor sp.a.

 

Het opzet van de wijziging van de griffierechten, het entreegeld om een rechtszaak aan te spannen, is en blijft dat ze 20 miljoen meer moet opbrengen voor de staatskas. “Hoe kan een rechtszaak aanspannen goedkoper worden als ze tegelijk 20 miljoen euro moet opbrengen”, vraag Lambrecht zich af.  Een eerste zet van de minister om die meeropbrengst te verwezenlijken, was door de griffierechten te laten variëren in functie van de waarde van het geschil. Die beslissing werd teruggefloten door het Grondwettelijk Hof.

 

In een volgende stap die de minister van Justitie aankondigt, wil hij alle voordien voorgestelde minimumtarieven fiks verhogen voor de kleine geschillen. Wie naar de vrederechter wil stappen omdat de buurman de overhangende takken in je tuin niet wil snoeien, mag in plaats van 40 € voortaan 50 € betalen. Een verhoging met 25 %.

 

Trek je naar de rechtbank van eerste aanleg om een geschil met de aannemer over uitgevoerde werken aan je huis te laten beslechten, dan staat je een verhoging van 100 € naar 165 € te wachten. En mocht je de moed hebben om een rechterlijke beslissing te betwisten en beroep in te stellen, dan staat je een quasi verdubbeling van de griffierechten te wachten (van 210€ naar 400€).

 

Rechtszaken worden dus alleen goedkoper voor wie in de categorie van hoge bedragen van vorderingen terecht kwam. De kleine, doorsnee geschillen van burgers die over kleinere bedragen gaan, worden duurder. “De rechtbank is er nog voor wie zich financiële risico’s kan permitteren”, zegt Lambrecht. “Na de Geenstaks, 20 euro remgeld die Geens invoerde voor het opstarten van een rechtszaak, maakt de minister het voor de tweede keer op rij duurder voor de burger om naar de rechter te trekken. Als dat geen klassejustitie is, dan weet ik het ook niet meer", besluit Lambrecht

 

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel