Regering mist historische kans om verbod op kernwapens te onderschrijven

 

Straks wordt in New York een historisch verdrag voor een verbod op kernwapens aangenomen door 130 VN-lidstaten. Ons land ontbreekt. “6 op de 10 Belgen wil een verbod op kernwapens en toch stuurt de regering-Michel haar kat. Ze geeft toe aan de kernlobby en dit ten koste van de volgende generaties”, zeggen een ontgoochelde John Crombez en Dirk Van der Maelen.

 

Dit voorjaar gingen binnen de Verenigde Naties historische onderhandelingen van start. Vandaag zullen die onderhandelingen in New York leiden tot een nieuw internationaal verbod op kernwapens. “Wat een gemiste kans dat ons land daar geen deel van is”, zeggen Crombez en Van der Maelen. “Ons land is altijd voortrekker geweest van internationale verdragen inzake ontwapening. We waren bij de eersten om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen. En eind jaren negentig was ons land de grootste voortrekker en aanjager van een wereldwijd verbod op landmijnen en clusterbommen.  Het verbod op clusterbommen voerden wij Belgen zelfs als eerste in. Ik ben daar nog steeds trots op”, zegt Van der Maelen.

 

“Vandaag lost de Belgische regering deze historische voortrekkersrol. Deze regering neemt geen initiatieven meer om massavernietingswapens te bannen. Het gaat nochtans over een cruciale beslissing voor de volgende generaties”, zegt Crombez. “Bovendien is er in dit land een groot draagvlak. Niet minder dan 6 op de 10 Belgen wil zo’n verbod. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens, Amnesty International België, het Rode Kruis België, Greenpeace en meer dan 200 Belgische artsen riepen de regering vorig jaar ook op om deel te nemen aan de onderhandelingen.”

 

Het nieuwe verbodsverdrag dat vandaag in New York wordt ondertekend, verbiedt de stationering van andermans kernwapens op het eigen grondgebied. Met andere woorden: een ruime meerderheid van landen beschouwt vanaf nu de stationering van Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel als illegaal onder internationaal recht. Landen die andermans kernwapens stationeren (zoals België) kunnen onmiddellijk toetreden tot het verdrag, zolang ze maar beloven de kernwapens van hun grondgebied te verwijderen tegen een afgesproken deadline. “Het is met andere woorden nog niet te laat. Als Michel inzit met de toekomst van de volgende generaties, kan hij België nog steeds laten toetreden ”, besluiten Crombez en Van der Maelen.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel