"Regering rolt rode loper uit voor grote fraudeurs"

 

“De afkoopwet – waardoor grote fraudeurs hun gevangenisstraf kunnen afkopen en niet voor de rechter moeten verschijnen - is een regelrechte schande en een aanfluiting van onze rechtstaat”, zeggen Meryame Kitir en Dirk Van der Maelen (sp.a). “Deze regering trekt zich daar hoegenaamd niets van aan. Na de vernietiging door het Grondwettelijk Hof wil de regering op initiatief van minister van Justitie Koen Geens de afkooppraktijken gewoon verder zetten door de afkoopwet nu snel gebruiksklaar te maken. De vaststellingen en aanbevelingen van de onderzoekscommissie Kazachgate worden niet eens afgewacht.”

 

"Als gewone mensen een fout maken, riskeren ze strafvervolging. Als rijke fraudeurs in de fout gaan, kunnen ze hun straf afkopen. Terwijl 80 procent van de bevolking vindt dat de afkoopwet weg moet, kiest deze regering zonder schroom de kant van de de grote fraudeurs. Ze lacht de mensen in het gezicht uit. Ze gaat zelfs zo ver dat ze niet eens de aanbevelingen van de onderzoekscommissie afwacht”, zegt Van der Maelen.

 

“Dit is pure klassenjustitie en mensen begrijpen niet hoe zoiets vandaag nog mogelijk is. Voor sp.a moet de afkoopwet voor grote fraudeurs worden afgeschaft zodat ook zijn voor hun straf voor de rechter moeten verschijnen.  Het wordt tijd dat deze regering eindelijk ernstig werk maakt van de strijd tegen fraude. Dat begint door te investeren in mensen en diensten die fraude bestrijden”, besluit Kitir.

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel