“Regering wil overheid uithongeren om daarna besparingsmes boven te halen"

Regering krijgt snoeihard en negatief begrotingsrapport van EU-commissie

 

 

De Europese Commissie heeft de ontwerpbegrotingen van de lidstaten voor 2018 doorgenomen en is niet mals voor ons land. België krijgt opnieuw een dikke buis samen met met landen als Spanje, Portugal en Italië.  Het verdict is snoeihard: ons land levert te weinig inspanningen om de overheidsschuld onder controle te krijgen.  sp.a ziet er een bewuste en zelfs perverse strategie in: N-VA zal na dit Europees slecht rapport ‘niet anders kunnen’ dan extra besparingen door te drukken. Publieke basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, sociale rechten en openbaar vervoer zullen weer moeten bloeden. Er gaat wéér op de kap van de mensen worden bespaard.

 

Het gat in de begroting wordt elke keer groter. sp.a-kamerlid Karin Temmerman ziet hier perfide strategie van de meerderheid in. “Financiënminister Van Overtveldt is de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren. Hij doet dat keer op keer door inkomsten te beloven waarvan hij op voorhand al weet dat die de staatskas nooit zullen halen. En zo slaat N-VA doelbewust gaten in de overheidsfinanciën. Onbegrijpelijk dat coalitiepartner CD&V zich iedere keer opnieuw laat rollen.”  

 

In 2010 voorspelde de Studiecommissie Vergrijzing dat tegen 2060 onze sociale zekerheid 31,8% van het BBP zou kosten. Nu, 7 jaar later, voorspelt diezelfde commissie  dat tegen 2060 de sociale zekerheid nog slechts 27,6% van het BBP gaat zijn. Door maatregelen van deze en vorige regeringen is de kost van de sociale zekerheid op lange termijn dus al gedaald met 4% BBP, of omgerekend 16 miljard euro. Temmerman: “Wij waren het met sp.a uiteraard niet altijd eens met die maatregelen, maar als ik de N-VA nu hoor blíjven zeggen dat er nog méér moet bespaard worden in de sociale zekerheid omdat ze onbetaalbaar dreigt te worden, dan vraag ik mij toch af: Wanneer gaat het voor hen eigenlijk genoeg zijn? Als ons sociaal zekerheidsstelsel helemaal is afgeschaft en de private sector enkel de ‘lucratieve onderdelen’ zal exploiteren?

 

“De maskers beginnen af te vallen. De bedoeling van N-VA is duidelijk én schaamteloos. De Vlaams-Nationalisten willen de overheid uithongeren, zodat er vervolgens een draagvlak komt om aan de poten van de basisvoorzieningen voor mensen te zagen. Daarover maak ik me kwaad”, aldus nog een bezorgde Temmerman.

 

En het sociale gelaat van deze regering, de CD&V staat er zoals steeds bij en kijkt ernaar als een koe naar een trein”, besluit  Temmerman.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel