Regering zou beter investeren in Europese defensie dan in rammelende gevechtsvliegtuigen

 

 

De ministerraad keurde vanmiddag de volgende stap in de vervanging van de Belgische gevechtsvliegtuigen goed.  Zo werd beslist dat de verschillende vliegtuigconstructeurs een offerte kunnen indienen op het lastenboek dat de regering zal uitsturen.

 

Kamerlid Alain Top (sp.a) verzet zich tegen de voorstellen van de regering om de huidige F- 16’s te vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen.  “Al van bij de start van het aankoopproces, in 2014, werd duidelijk dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) alleen de duurste optie genegen is: de hypermoderne Amerikaanse ‘fifth-generation’ F-35. De vervanging van de F-16’s door het duurste type vliegtuigen is budgettaire waanzin”, zegt Alain Top.  “Deze regering laat ons geloven dat 5 verschillende types straaljagers nog in de running zijn, maar niets is minder waar. Minister Vandeput benadrukte vanmiddag in de pers  dat verschillende criteria, zoals de prijs, doorslaggevend zullen zijn maar dat toch vooral het partnerschap van groot belang is. Het is nogal duidelijk dat de minister niet doelt op een partnerschap met pakweg Zweden.”

 

Het Belgische investeringsbudget kan bovendien nuttiger besteed worden. “De kostprijs is gigantisch hoog en de F-35 rammelt langs alle kanten, maar de tijden zijn ook veranderd. In 2014 was de idee van een Europese Defensie veraf. Maar de Brexit en de verkiezing van Trump hebben het in een stroomversnelling gebracht. Aan de andere kant van de oceaan heeft de verkiezing van Donald Trump, die de NAVO openlijk in vraag stelt en zoete broodjes bakt met Poetin, de weg naar een Europese Defensie helemaal geopend.”

 

Momenteel heeft Europa iets meer dan 2000 gevechtsvliegtuigen, Rusland zit aan de helft en vervangt er minder dan de EU in de nabije toekomst. “De cijfers spreken voor zich”, zegt Top. “Op het vlak van gevechtsvliegtuigen moeten we binnen Europa geen extra inspanningen leveren. België moet vooruitdenken en kopen wat Europa nodig heeft. Door de vervanging van onze F-16’s te schrappen, worden de zware investeringen in Defensie van de komende jaren draaglijker voor de begroting en houden we ook nog over voor de terreurbestrijding in eigen land. De tijden zijn veranderd, maar minister Vandeput houdt krampachtig vast aan het gefaalde vliegtuig dat de Amerikanen ons tien jaar terug al wilden verkopen”, besluit Alain Top.

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel