Rob Beenders vraagt regering discriminatie alleenstaanden aan te pakken

Vlaams parlementslid Rob Beenders vindt dat de Vlaamse regering bij elke beslissing moet nagaan wat de impact is op alleenstaanden. “We leven niet meer in de jaren vijftig, toen de norm was: papa, mama en kinderen”, zegt Beenders. “Singles en alleenstaande ouders maken vandaag veertig procent uit van de Vlaamse huishoudens, maar de regering is daar blind voor. De nieuwe waterfactuur en de Turteltaks benadelen iedereen die er alleen voor staat.”

Rob Beenders pleit voor een doorgedreven single-toets, waarbij voor elke nieuwe beslissing wordt nagegaan wat de impact is op alleenstaanden en eenoudergezinnen. “Het wordt tijd dat de regelgeving zich aanpast aan de realiteit”, zegt hij. “Zowel de Turteltaks als de nieuwe waterfactuur bewijzen dat deze Vlaamse Regering geen rekening houdt met nieuwe gezinsvormen, een groep die alsmaar groeit.”

Vandaag de dag zijn er in Vlaanderen 2,7 miljoen gezinnen, waarvan er 848.714 uit één persoon bestaan. Daarnaast zijn er 223.582 eenoudergezinnen. Samen is dat bijna veertig procent van de gezinnen. Het is dus absoluut niet meer van deze tijd te denken dat een Vlaams gezin bestaat uit mama, papa en kindjes. “Bedrijven passen zich daaraan aan”, zegt Beenders. “In de supermarkt vind je een ruim aanbod aan eenpersoonsmaaltijden, bouwpromotoren bouwen kleinere appartementen, maar de Vlaamse regering is blind voor deze maatschappelijke evoluties.”

Twee recente beslissingen van minister Schauvliege en minister Turtelboom tonen aan dat deze regering niet single-vriendelijk is. De Turteltaks zal elk Vlaams gezin, single of niet, minstens € 100 kosten. Met het feit dat een alleenstaande maar 1 inkomen heeft én minder elektriciteit verbruikt, houdt de regering geen rekening.

Maar ook de nieuwe waterfactuur van minister Schauvliege zal vooral de laagverbruikers treffen, en laat dat nu net opnieuw vooral de singles zijn. Zij betalen op één jaar tijd gemiddeld 20 tot 25% extra voor hun water.

“Het wordt stilaan een gewoonte om nieuwe lasten voor de gezinnen zo veel mogelijk als vlaktaks te modelleren, zonder enige rekening te houden met verbruik of draagkracht. Daar bestaat een naam voor: onrechtvaardig.”

Het is de hoogste tijd dat de overheid ermee ophoudt singles te bestraffen. Cijfers van de OESO bewijzen dat nergens in de wereld alleenstaanden zonder kinderen zo zwaar belast worden als in België. 55.8 procent van hun brutoloon ging in 2013 naar belastingen en sociale zekerheid. Voor getrouwde koppels met 2 kinderen is dat 47.8 procent.

Sp.a pleit daarom voor een doorgedreven single-toets in de Vlaamse regelgeving. Het kan niet langer zijn dat er bij financieel zwaarwichtige beslissingen onrechtvaardige gevolgen zijn voor alleenstaanden. “Vandaag de dag bestaat er al een armoede-toets. Laat ons daar een single-toets aan toevoegen zodat je als single niet harder wordt aangepakt dan iemand anders.”

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel