"Schaf ereloonsupplementen voor artsen af en patiënten zullen niet langer verrast worden door hoge factuur"

 

Een kwart van de patiënten is verrast door hun ziekenhuisfactuur. Een enquête door de Voorzorg in Limburg bij 5000 leden leert dat veel patiënten zo’n hoge ziekenhuisfactuur niet verwacht hadden. “Nochtans is de oplossing eenvoudig”, zegt fractieleider voor sp.a Meryame Kitir. “Minister De Block moet de ereloonsupplementen voor artsen eenvoudigweg afschaffen.”

Die vergoedingen voor artsen die betaald moeten worden, afhankelijk van de kamer waarin een patiënt verblijft, doen de factuur nodeloos oplopen.  “Het is erg ongepast dat minister De Block de patiënt laat opdraaien voor een beslissing die ze telkens voor zich uitschuift. “

Patiënten hebben bovendien geen idee hoe hoog hun ziekenhuisfactuur precies gaat zijn. Een kwart onder hen is verrast als ze de factuur in de brievenbus vinden. “Dat komt omdat de ereloonsupplementen voor artsen jaar na jaar stijgen doordat de ziekenhuizen hun facturen niet uit het rood krijgen. Gevolg: de patiënt betaalt de dure erelonen voor de artsen. Zonder die dure erelonen zou de patiënt van een financiële kater gespaard blijven”, zegt Kitir.

“De minister moet komaf maken met de ereloonsupplementen voor artsen want ze werken klassengeneeskunde in de hand. We legden met onze sp.a-fractie alvast een wetsvoorstel neer in de Kamer.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel