sp.a eist sterk statement van regering tegen homogeweld in Tsjetsjenië

 

Meer dan honderd homo’s zijn de voorbije weken in Tsjetsjenië opgepakt en vastgezet. Er gaan berichten rond dat ze in de gevangenis gemarteld worden én dat ze door familie en naasten worden geïntimideerd of zelfs vermoord. “Vandaag wordt in Tsjetsjenië een gruwelijk hoofdstuk van misdaden tegen de mensheid geschreven en daar dient snel tegen opgetreden te worden, ook door ons land”, zeggen Kamerleden Dirk Van der Maelen en Fatma Pehlivan.

 

sp.a vraagt minister van Buitenlandse Zaken Reynders om de Russische ambassadeur te ontbieden om verheldering te brengen. “De Tsjetsjeense en de Russische overheden zijn uitleg verschuldigd over de escalatie van dit soort waanzinnige maatregelen tegen holebi’s in de Kaukasische regio. Van der Maelen en Pehlivan roepen minister Reynders op om een sterk en eenduidig statement te maken en de wereld te tonen dat ons land wél morele principes heeft en de rechten van homoseksuelen zeer ernstig neemt. Reynders moet ook de vraag van Federica Mogherini, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, ondersteunen in haar pleidooi om onmiddellijk een grondig onderzoek te eisen naar de verontrustende ontwikkelingen in Tsjetsjenië.

 

Human Rights Watch bevestigt, na eerdere sporadische berichten, dat er momenteel in Tsjetsjenië, een autonome deelrepubliek van de Russische Federatie, een brutale, gewelddadige en vooral georganiseerde vervolging van homo’s plaatsvindt. “Homofobie is al jaren een ernstig probleem in deze Kaukasische regio”, zegt Van der Maelen.  “Vroeger al werden slachtoffers van homofoob geweld niet serieus genomen. Bij de politie aankloppen, eindigde vaak met nog meer geweld. Dat de Russische autoriteiten adviseren aan slachtoffers om hun mishandeling te rapporteren bij de lokale autoriteiten is daarom een wel heel cynische en ziekelijke grap. Bovendien heeft Ramzan Kadyrov, de leider van deze kleine Kaukasische deelrepubliek, nog nooit zonder enige steun of dekking van het Kremlin gehandeld en staat hij internationaal bekend als één van de trouwste Poetin handlangers.”

 

“Ons land, dat verklaart om zich internationaal in te zetten voor rechten van homoseksuelen wereldwijd, heeft de morele plicht om hier fors op te reageren”, gaat Pehlivan verder.  “Zonder sterke veroordeling van het homofoob geweld in Tsjetsjenië is ons zitje in de mensenrechtenraad van de VN niet meer dan theater.”

 

Kamerleden Van der Maelen en Pehlivan gaan de reactie van onze minister van Buitenlandse Zaken op de eerstvolgende commissievergadering evalueren en aan hun collega's voorstellen om deze kwestie verder op te volgen door ondermeer de Russische ambassadeur in persoon uit te nodigen om tekst en uitleg te geven in de Kamercommissie. “Onze regering moet expliciet duidelijk maken dat België morele principes heeft en de rechten van homoseksuelen ernstig neemt.”

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel