Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke verwelkomt het veiligheidsplan van minister Weyts

"Er zitten veel goeie elementen in het nieuwe verkeersveiligheidsplan van minister Weyts", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "Een nieuw Vlaams verkeersveiligheidsplan was ook broodnodig. Het vorige plan liep eind 2015 af en Vlaanderen doet het op het vlak van verkeersveiligheid nog altijd niet goed. In de Europese klas staan we op een beschamende 20ste plaats wanneer we het aantal verkeersdoden tellen. De kans om hier in een verkeersongeval te overlijden is dubbel zo hoog als in Nederland."

Met de maatregelen uit het plan van minister Weyts kunnen we iets doen aan de schande van de 400 verkeersdoden. Het plan heeft de logische doelstelling om naar nul verkeersdoden te gaan, bevat een goede mix van maatregelen en schuwt een harde aanpak niet. Ik kijk ernaar uit om dit verder te bespreken in het Vlaams Parlement. Een echte veiligheidscultuur is immers dringend nodig in Vlaanderen, we kunnen niet tolereren dat bijna dagelijks mensen sterven in het verkeer

Maar met mooie plannen maken alleen komen we er natuurlijk niet. We zullen ook méér moeten investeren in verkeersveiligheid. Dit jaar wordt in totaal voor 165 miljoen euro aan opbrengsten verwacht uit verkeersboetes en de bijdragen van de instellingen belast met de controle van voertuigen. Slechts 16 miljoen euro daarvan zal naar het verkeersveiligheidsfonds van minister Weyts vloeien, zo staat te lezen in de begroting van de Vlaamse Regering die we volgende week stemmen in het Parlement.

Van elke tien euro aan opbrengsten uit verkeersboetes gaat er dus maar één naar het verkeersveiligheidsbeleid. Wat mij betreft is dat te weinig. We moeten ambitieuzer zijn en méér investeren om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

Vlaanderen is geen eiland, het is absoluut noodzakelijk dat ook de federale regering maatregelen neemt en daar knelt het schoentje meer dan eens. Voor de invoering van het puntenrijbewijs geraakt de knoop maar niet doorgehakt, minister Bellot blijft net zoals zijn voorganger Galant excuses zoeken om hier geen beslissing in te moeten nemen. Het puntenrijbewijs zou nochtans toelaten om onverbeterlijke verkeersovertreders streng aan te pakken.

Een aantal maatregelen van het plan Weyts - zoals bijvoorbeeld een gebiedsdekkend camerasysteem, het snelheidsslot en gebruik van  speedguns - staan of vallen trouwens met de medewerking van de federale overheid.

Joris Vandenbroucke
Fractievoorzitter sp.a
0475/981458

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel