sp.a: “Genoeg getalmd, minister De Block moet dossier borstreconstructies zelf deblokkeren.”

BRUSSEL, dinsdag. 21 juni – 2,4 miljoen is er voorzien in de RIZIV-begroting om de terugbetaling van borstreconstructies (met eigen weefsel) na borstkanker te verbeteren.  In ruil voor een betere honorering wil men komaf maken met de torenhoge supplementen.  Probleem: de esthetisch chirurgen liggen al jaren dwars en de middelen blijven onaangeroerd. sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée is het beu. “De Block moet zich hier persoonlijk mee gaan bemoeien. Die chantage ten nadele van de patiënten moet stoppen”, vindt ze.

Vrouwen moeten gemiddeld 4.000 euro neerleggen voor een borstreconstructie met eigen weefsel na kanker. Dat bedrag kan oplopen tot 9.000 euro, zo bevestigen ook de vrouwenorganisaties. Een groot aantal vrouwen kan dat bedrag, na een lange periode van ziekte, niet ophoesten. Oorzaak: de hoge supplementen die chirurgen vragen bovenop het ereloon dat terugbetaald wordt door het Riziv.  ‘Vandaag blijven chirurgen de boel blokkeren’, zegt Karin Jiroflée. ‘Een overleg vorige week tussen chirurgen en de mutualiteiten leverde opnieuw niets op.’ Kamerlid Karin Jiroflée ondervroeg vanmiddag minister De Block hierover in de commissie Volksgezondheid.

Vrouwen betalen vandaag nog steeds torenhoge supplementen bij de reconstructie van een borst met eigen weefsel. ‘We waarderen het zeker dat minister De Block het overleg tussen de mutualiteiten en de chirurgen een kans geeft, en we weten dat de middelen zijn voorzien, maar het heeft nu lang genoeg geduurd.  Al sinds 2013 blokkeren de chirurgen een akkoord omdat ze hun supplementen niet willen inperken.  Het is onaanvaardbaar dat chirurgen uit eigenbelang blijven dwarsliggen; vrouwen die door een zéér moeilijke periode gaan zijn de dupe. Het is hoog tijd dat minister De Block persoonlijk met de chirurgen rond de tafel gaat zitten om onverwijld tot een akkoord te komen.’

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel