Sp.a lanceert actieplan voor ouderenzorg: iedereen verdient een mooie oude dag

Mandatarissen doen vrijwilligerswerk om aandacht te vragen voor ouderenzorg

Naar aanleiding van de Seniorenweek lanceert sp.a een actieplan voor meer investeringen in de ouderenzorg. ‘Iedereen hoopt op een mooie oude dag zonder financiële zorgen’,  zegt Jan Bertels. ‘Vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. Eerst met de zorg voor ouders en grootouders, en ooit worden we zelf oud. Het is perfect mogelijk om onze senioren die mooie oude dag te bieden, op voorwaarde dat we investeren in ouderenzorg.’ Om aandacht te vragen voor het thema zullen sp.a-parlementsleden in de verschillende provincies vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg.  

Van 21 tot 27 november is het Seniorenweek, een jaarlijks terugkerende campagne waarmee de Vlaamse Ouderenraad samen met ouderenorganisaties aandacht vragen voor de groeiende groep senioren in de samenleving. En die aandacht is niet overbodig, zo getuigen de cijfers waarmee we de afgelopen maanden overspoeld werden. Zo blijkt uit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten dat voor vier op de vijf senioren het inkomen of pensioen niet volstaat om de rusthuisfactuur te betalen. Niet verwonderlijk, aangezien het voorbije anderhalf jaar vier op de tien rusthuizen hun prijzen hebben opgetrokken. Ondertussen zorgt het gebrek aan investeringen door de Vlaamse overheid ervoor dat het tekort aan opvangplaatsen voor zwaar zorgbehoevende senioren snel toeneemt, met onaanvaardbare wachtlijsten en dito wachttijden als gevolg. Uit getuigenissen van het verplegend personeel blijkt dan weer dat zij door personeelstekorten en besparingen amper tijd krijgen om senioren op een waardige manier te verzorgen.

Voor sp.a is de Seniorenweek dan ook het moment bij uitstek om aandacht te vragen voor de ouderenzorg en alle mensen in de ouderenzorg een hart onder de riem te steken: de bejaardenverzorgers, poetshulpen, keukenpersoneel, de vele vrijwilligers, therapeuten en chauffeurs, de thuisverplegers, artsen en iedereen die betrokken is bij de zorg voor een oudere.

Daarnaast wil sp.a aandacht vragen voor het gebrek aan investeringen in de Ouderenzorg door de regering. Daarom lanceren we vijf concrete voorstellen:

 

 1. Voer een maximumfactuur in in de ouderenzorg. Het rusthuis mag nooit duurder zijn dat het pensioen dat iemand krijgt.

 2. Zorg voor volwaardige ondersteuning voor mantelzorgers, zodat de honderdduizenden Vlamingen die thuis zorgen voor zieke vrienden of familie voldoende hulp en ademruimte krijgen.

 3. Een verdere uitbouw van de professionele thuiszorg om mantelzorgers nu en dan af te lossen is daarbij cruciaal.

 4. Zorg voor voldoende middelen voor de ouderenzorg in woonzorgcentra, want vandaag heeft het verzorgend personeel amper de tijd om zorgbehoevende senioren op een waardige manier te helpen. De financiering moet daarom aangepast worden aan de toegenomen zorgzwaarte.

 5. Investeer in nieuwe rusthuizen en zorgvoorzieningen, want het tekort aan investeringen leidt tot een gebrek aan plaatsen, ellenlange wachtlijsten en oplopende facturen.

 

“Op een mooie manier oud worden is de droom van iedereen”, zegt Jan Bertels. “Maar in de praktijk is dat niet evident. Want oud worden betekent ook vaak hulp nodig hebben. Kinderen, kleinkinderen en vrienden zijn vaak bereid om die hulp te bieden, maar zij kunnen dat niet alleen. Ook financiële hulp bieden aan ouders of grootouders is niet voor iedereen even evident. Het is onze taak als samenleving om voldoende tijd en middelen te voorzien om alle mensen in de ouderenzorg de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. Geen wereld van wachtlijsten, plascontracten, besparingsplannen en chronometers. Maar tijd en ruimte om te zorgen voor elkaar. Investeren in ouderenzorg maakt een mooie oude dag mogelijk, en dat is uiteindelijk iets waar we allemaal op hopen.”

 

Om het belang van de investeringen in de ouderenzorg in de verf te zetten en alle mensen in de ouderenzorg een verdiende schouderklop te geven, doen volgende sp.a-mandatarissen de komende dagen vrijwilligerswerk in de ouderenzorg:

 

 • Jan Bertels, zondag 20 november, 7u30, Herentals

 • Alain Top, maandag 21 november, 13u30, Harelbeke

 • Ann Vanheste, maandag 21 november, De Panne

 • Fatma Pehlivan, maandag 21 november, Gent

 • Güler Turan, maandag 21 november, Brasschaat

 • Joris Vandenbroucke, maandag 21 november, Gent

 • Karin Jiroflée, maandag 21 november, Aarschot

 • Karin Temmerman, maandag 21 november, Gent

 • Kurt De Loor, maandag 21 november, Zottegem

 • Monica De Coninck, maandag 21 november, Antwerpen

 • Steve Vandenberghe, maandag 21 november, Bredene

 • John Crombez, dinsdag 22 november, Hasselt

 • Rob Beenders, dinsdag 22 november, Hasselt

 • Bart Van Malderen, maandag 21 november, Dendermonde

 • Meryame Kitir, maandag 21 november, Genk

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel