sp.a lanceert online enquête voor ouders over schoolfactuur

Op 1 september worden vele ouders behalve met lachende, huilende of wat onwennige kinderen ook geconfronteerd met de eerste schoolrekeningen. Omdat de minister doof blijft voor de steeds luidere noodkreten over de toenemende onbetaalbaarheid van de schoolfactuur, roept sp.a alle ouders op om hun facturen bij te houden en via een online enquête aan te geven hoeveel een schoolgaand kind hen écht kost. ‘Betaalbaar onderwijs is cruciaal voor de toekomst van al onze kinderen’, zeggen Caroline Gennez, Steve Vandenberghe en Tine Soens.

De voorbije weken werden we in de media aan de lopende band geconfronteerd met alarmerende signalen over de oplopende schoolfacturen. Onder meer de Gezinsbond, Test-Aankoop en de vzw SOS Schulden op School trokken aan de alarmbel over de stijgende en voor steeds meer gezinnen onbetaalbare schoolfacturen. De Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD bespaarde per leerling in het basisonderwijs 45 euro per jaar en in het secundair 117 euro. Na een aantal jaren laat zich dat steeds meer voelen in de portemonnee van veel Vlaamse gezinnen. Sp.a pleit daarom al langer voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, zoals die al bestaat in het kleuter en het lager onderwijs. Op die manier weten ouders vooraf wat een jaar onderwijs hen maximaal zal kosten.

Op onze vragen antwoordt Minister Crevits  steevast dat ze aan een methodiek werkt om de schoolkosten in kaart te  brengen. Pas daarna wil ze eventueel nadenken over manieren om de schoolfactuur te verlagen. Voor sp.a heeft het gedraal lang genoeg geduurd. Daarom gaan we met een online enquête zelf aan de slag om de schoolfactuur in kaart te brengen.

‘De eerste voorwaarde om onze kinderen alle kansen op een goede job en een goed leven te bieden, is betaalbaar onderwijs van topkwaliteit’, zeggen Caroline Gennez, Steve Vandenberghe en Tine Soens. ‘Deze Vlaamse regering is de eerste ooit die daar geen boodschap aan lijkt te hebben en bespaart op de toekomst van onze kinderen. Zo schuift ze de factuur door naar altijd weer dezelfde gezinnen. Hoog tijd dat we gevolgen van dat nefaste beleid exact in kaart brengen.’

Sp.a roept alle ouders op om hun schoolrekeningen via een enquête op de website www.uwschoolfactuur.be anoniem te delen. Samen met vele ouders hopen we zo de besparingsdrift van deze regering te keren en de kosten voor ouders te verlichten.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel