Sp.a lanceert voorstel voor een eerlijke elektriciteitsfactuur

Eens te meer blijkt Turteltaks oneerlijke, problematische belasting te zijn

De Turteltaks ligt vandaag nog maar eens onder vuur omdat sommige gezinnen die in de winter van energieleverancier veranderen tijdelijk een hogere taks moeten betalen, die pas bij de volgende jaarafrekening wordt terugbetaald. Sp.a vraagt om geen jaar te wachten met die rechtzetting, maar het reële jaarverbruik als basis te nemen van de aanrekening en gezinnen die te veel hebben betaald meteen  te compenseren. ‘Bovenal blijkt nog maar eens hoe problematisch de Turteltaks is”, zegt energiespecialist Rob Beenders. “Het is een oneerlijke belasting, waarbij alleenstaanden per verbruikte hoeveelheid elektriciteit 415 keer meer betalen en gezinnen 50 keer meer dan  grote bedrijven. De dertig allergrootste elektriciteitsverbruikers betalen zelfs helemaal niks. Dat is compleet oneerlijk.” Sp.a legt daarom concrete voorstellen op tafel om de energiefactuur eerlijker te maken.

Dat de elektriciteitsfactuur vandaag onbetaalbaar, oneerlijk en niet transparant is, is geen nieuws. Gezinnen betalen door de maatregelen van N-VA, CD&V en Open Vld makkelijk 400 euro meer dan vroeger. Dat komt onder meer door de BTW-verhoging, de afschaffing van de gratis stroom, de verhoging van de distributienettarieven en natuurlijk de Turteltaks.

Iedereen is het erover eens dat energie produceren geld kost, maar het is de hoogste tijd dat de elektriciteitsfactuur hervormd wordt. Sp.a heeft een voorstel ingediend om de energiefactuur van alleenstaanden en gezinnen eerlijker en transparanter te maken. Naast de verlaging van het btw-tarief op elektriciteit naar 6%, pleit sp.a voor een taksvrije basishoeveelheid energie voor elk gezin en een verhoging van de taksen op alles wat luxeverbruik is. ‘Wie weinig verbruikt zal minder betalen, wie te veel verbruikt zal worden aangemoedigd om energie te besparen’, zegt Beenders. ‘Dat is goed voor het gezinsbudget én voor het milieu.’

 Sp.a vraagt de Vlaamse regering om de VREG op basis van de gegevens waarover de netbeheerders beschikken een becijferd voorstel te laten maken van hoe een progressief tarief er in realiteit uit zou kunnen zien, gebaseerd op de bovengenoemde principes.    

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel