Sp.a neemt schuldindustrie op de korrel met #schuldenpoëzie

Hoeveel mag je verdienen op iemands miserie? Dat is de centrale vraag in drie filmpjes die sp.a gisteren en vandaag online zette. In de filmpjes, die ondertussen bijna 150.000 mensen bereikt hebben,  geven drie schuldenaars een emotionele bloemlezing van hun dossieroverzicht. Wat daarbij meteen opvalt: het verschil tussen de oorspronkelijke kost en de uiteindelijke schuld. Aan die uitwassen van de schuldindustrie wil sp.a paal en perk stellen. 

Het kan iedereen overkomen. Eén onbetaalde school- of ziekenhuisfactuur, één keer je water- of elektriciteitsrekening niet kunnen betalen. Maar één onbetaalde factuur kan je op korte tijd een schuld opleveren van duizenden euro’s.

Er blijkt een hele ‘industrie’ aan schuldinvorderaars (advocaten, gerechtsdeurwaarders en incassobureaus) te bestaan die ervoor zorgen dat achterstallige schulden onredelijk woekerend aangroeien tot soms het honderdvoudige van de oorspronkelijke schuld. Deze kosten op schulden (de spookkosten) zorgen ervoor dat voor de schuldenaars iedere afbetaling als een druppel op een hete plaat aanvoelt en hun situatie dan ook uitzichtloos lijkt.

OVERLEVINGSKOSTEN

Uit onderzoek blijkt dat 55% van de schulden van gezinnen in België niet te wijten is aan folietjes, maar aan de gevolgen van een ziekte, een echtscheiding of jobverlies. Het gaat niet over ‘zotte kosten’, of over mensen met ‘een gat in hun hand’ die roekeloos of op krediet geld uitgeven. Het gaat om kosten op schulden die gemaakt worden om te overleven.

De schuldindustrie is zowat het meest onderbelichte facet in de strijd tegen armoede en achterstelling.


10 WETSVOORSTELLEN

“Wie schulden heeft, moet die betalen”, reageert federaal Kamerlid Annick Lambrecht van sp.a. “Maar niet tegen elke prijs. Om een menselijke schuldeninning te waarborgen komt sp.a met 10 concrete wetsvoorstellen die de vicieuze cirkel van onnodige kosten moeten helpen doorbreken.”

Ligt onder meer op tafel: een totale herinneringskost van maximaal 7,5 euro, een onafhankelijke controle op deurwaarders en advocaten en een plafonnering van de intresten en de schadevergoeding.

Ontdek alle voorstellen op https://www.s-p-a.be/artikel/10-puntenplan-in-de-strijd-tegen-de-schuldindustri/  

Bekijk de filmpjes hier: https://www.facebook.com/Vlaamse.socialisten/videos/10155290715467151/


 

Meer weten?

Contacteer Annick Lambrecht 0474 95 02 09

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel