sp.a niet onder de indruk van defensieplan Vandeput

Minister Vandeput hakt geen knopen door, maar haalt gewoon de portefeuille boven

In aanloop naar de NAVO-top van 8 en 9 juli in Warschau heeft de regering een principeakkoord bereikt over de strategische visie voor het Belgisch leger tegen 2030. “Het plan kost veel, maar er verandert hoegenaamd niets. Er wordt geen enkele keuze gemaakt. De achterliggende visie is ver te zoeken”.

sp.a-Kamerleden Alain Top en Dirk Van der Maelen zijn weinig enthousiast over de visienota van Defensieminister Vandeput. “Ik ben niet onder de indruk”, zegt Alain Top. “Het kerstakkoord kondigde min of meer hetzelfde aan. Het ‘plan’ is om bestaand materieel te vervangen en daarnaast nog 6 drones en een tankvliegtuig te kopen. Wie dacht dat we eindelijk keuzes ging maken, bepaalde capaciteiten zouden afstoten en vol zouden gaan voor een Europese samenwerking, is eraan voor de moeite.”

Ook Dirk Van der Maelen blijft op zijn honger zitten. “Het resultaat is een sof. Minister Vandeput hakt geen knopen door, maar haalt gewoon de portefeuille boven. Ik mis absoluut visie. Zo zou de minister kunnen kiezen voor een stelselmatige overgang naar een Europees leger, waarbij taken verdeeld worden onder de EU-landen in plaats van nog alles zelf te willen doen. Deze regering vreest een mal figuur te slaan op de NAVO-top volgende week en beslist daarom simpelweg te investeren, dat is de enige vaststelling die ik kan maken.”

“Minister Vandeput verschuift alle uitgaven bovendien naar de volgende regeringen en raamt tegelijk de kosten veel te laag”, zegt Alain Top. Ook Dirk Van der Maelen heeft zijn vragen bij de betaalbaarheid van het plan. “De 9,2 miljard euro die Vandeput begroot is een forse onderschatting van de werkelijke kosten. De 3,4 miljard euro voor gevechtsvliegtuigen is alvast totaal onrealistisch. Nederland betaalde veel meer, namelijk 4,5 miljard. Ons land zal rond hetzelfde bedrag eindigen en dan heb ik het nog niet over alle bijkomende kosten. Een gigantische uitgave kondigt zich aan, terwijl we perfect onze F-16’s kunnen updaten aan 1,2 miljard euro, maar daar heeft de minister geen oren naar. We moeten met z’n allen besparen, maar voor die bedenkelijke gevechtsvliegtuigen is er wel budget.  8 miljard euro besparen op pensioenen en 9,2 miljard pompen in legermateriaal? Het regeringsdevies ‘iedereen moet besparen in moeilijke tijden’, mogen ze nu wel opbergen.”

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel