sp.a niet verbaasd dat Saab zich terugtrekt uit vervangingsprocedure F-16

 

Het Zweedse gevechtsvliegtuig van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E, is niet langer in de running om de Belgische F-16's te vervangen. De Zweedse autoriteit kondigde maandag aan dat er geen antwoord komt op de aanbesteding van de Belgische overheid. Een vraag in die aanbesteding vereist immers een mandaat en buitenlands beleid dat momenteel niet bestaat in Zweden, klinkt het. Eerder haakte ook al het Amerikaanse Boeing al af. sp.a is niet verbaasd dat Saab zich terugtrekt uit de procedure voor de vervanging van de Belgische F-16’s.  

 

Volgens Kamerlid Alain Top beseffen de Zweden dat ze weinig kans maken omdat de procedure niet eerlijk werd opgesteld: "Ons land had de Zweden gevraagd om ook operationele steun te verlenen, maar zover willen de Zweden niet gaan.  Ze zijn geen lid van de NAVO en kunnen bijgevolg geen politiek mandaat leveren. Ons land kon in een vroeger stadium van de procedure al weten dat ze hierover op een njet zouden stuiten bij de Zweden.  De aanbeveling is er eentje op maat van de Amerikaanse F-35, dat zeggen wij al langer.”

 

Ook de Belgische voorwaarde dat de vliegtuigen kernwapens moeten kunnen vervoeren, kon en wilde Saab niet vervullen.   Eerder stapte Boeing ook al uit de race. De ganse procedure verloopt niet transparant. De constructeur van de F-35, Lockheed Martin, gedraagt zich alsof alles reeds in kannen en kruiken is. Intussen wordt het parlement volledig in het ongewisse gelaten. Ook minister van Defensie, Steven Vandeput, kan zijn voorkeur voor de F-35 nauwelijks onder stoelen of banken steken.  Hoewel hij zelf graag benadrukt dat de keuze voor één bepaald toestel nog lang niet is gemaakt, belette hem dit niet om openlijk steun te vragen voor dezelfde keuze als Nederland: de F-35.  "Het kan absoluut niet dat een investering van 15 miljard euro  in de achterkamertjes van de Defensietop wordt beslist”, zegt Alain Top.  sp.a eist dan ook meer transparantie in het dossier.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel