sp.a roept subcommissie nucleaire veiligheid deze week samen

Onze oudste kerncentrale van het land Doel 1 werd vorige week maandag nog maar eens stilgelegd voor onderhoudswerken aan het koelwatercircuit. Dit weekend bleek dat er - voor het eerst -  een lek werd vastgesteld in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale. sp.a roept de subcommissie nucleaire veiligheid deze week samen om minister Jambon en het FANC over het incident te horen.

 

"We willen duidelijkheid over de risico's die verbonden zijn aan dit lek, zowel voor de omwonenden als voor het personeel dat het lek zal moeten dichten", zegt Peter Vanvelthoven, voorzitter van de nucleaire subcommissie. "We willen ook weten wie wat wanneer wist. Vorige week leek het nog alsof het om onschuldige onderhoudswerken ging. Dit weekend bleek plots sprake van een lek in het nucleaire gedeelte. Wanneer was het federaal Agentschap voor nucleaire controle (FANC) en de minister op de hoogte van de ernst van het incident? Werden alle procedures gevolgd? Moest de bevolking niet eerder op de hoogte worden gebracht? Op al deze vragen willen wij in de commissie duidelijkheid krijgen."

 

sp.a wijst er ook op dat dit incident nog maar eens aantoont dat ons kerncentrales een onbetrouwbare manier van energieopwekking zijn. "De incidenten stapelen zich op", zegt Karin Temmerman. "De eerste 20 jaar draaiden onze kerncentrales nog 90% van de tijd. Tussen 2012 en 2016 zakte dat naar 70%. Absoluut dieptepunt was 2015, toen draaiden ze slechts 48% van het jaar. Het is niet de kernuitstap die het licht dreigt te doen uitgaan, maar wel het feit dat er gerekend wordt op onvoorspelbare en oude rommel. Na jaren gepalaver werd voor de paasvakantie een energiepact door de regering goedgekeurd. Nu willen wij graag ook een plan zien dat dat pact, en dus ook de kernuitstap, concreet uitvoert."

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel