sp.a steunt Energiepact dat kernuitstap bevestigt

"Tijd dat N-VA stopt met pokerspelletjes op kap van het milieu"

Het kerstmirakel is er dan toch: een Energiepact tussen de 4 energieministers van ons land dat de kernuitstap bevestigt. “We hebben ons altijd als een constructieve partner opgesteld en we zullen dat in de toekomst blijven doen”, zeggen Karin Temmerman en Rob Beenders, parlementsleden voor sp.a. “De toekomst is aan hernieuwbare energie en energiebesparing. Ons land kan daarin niet ambitieus genoeg zijn. Het gaat tenslotte over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.” De socialisten vragen ook aan regeringspartij N-VA om te stoppen met politieke pokerspelletjes op de kap van het milieu. De kernuitstap is beslist, staat in het regeerakkoord en het is onverantwoord om nu niet voluit te kiezen voor een investeringsbeleid voor duurzame energie.

 

sp.a betreurt wel de manier waarop dit Energiepact tot stand is gekomen en vreest dat een definitief plan nog even op zich zal laten wachten.   “Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Energiepact is het streven naar een stabiel investeringsklimaat voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.  Dat is geen korte termijn ambitie. Dat is een ambitie die ver over de volgende verkiezingen heen reikt. Om dit te realiseren hadden de vier energieministers niet enkel hun regeringspartijen maximaal moeten betrekken maar ook de oppositiepartijen en het middenveld”, zegt Beenders.  sp.a diende daartoe al in 2015 een resolutie in het Vlaams Parlement in.

 

“De tijd dringt. Eind 2018 moet ons land met een becijferd nationaal klimaat- en energieplan komen. Tijd om een versnelling hoger te schakelen”, zegt Temmerman. sp.a hoopt dat iedereen met open vizier en constructief meewerkt zodat we dit jaar kunnen afsluiten met een volwaardig en gedragen Energiepact. Voor sp.a blijft de kernuitstap cruciaal: enkel door duidelijk te zijn over de timing rond de kernuitstap, kunnen noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie gebeuren en kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen. De overheid moet zorgen dat iedereen naar eigen vermogen bijdraagt aan die energie omwenteling.  Het gaat over de toekomst van ons allemaal. De ons omringende landen namen wel al de juiste beslissingen; wij kunnen niet achterblijven. We moeten er dan wel voor zorgen dat iedereen mee kan genieten van die energie-omslag. Dat betekent dat zowel de overheden, bedrijven en middenveld maar ook en vooral de consumenten mee moeten zijn in het verhaal van duurzaamheid en hernieuwbare energie en dat mensen die het niet breed hebben door deze ‘energiewende’ niet disproportioneel meer gaan moeten betalen voor hun energierekeningen. ”

 

sp.a roept tenslotte regeringspartij N-VA  op om te stoppen met politieke poker op de kap van ons milieu. De grootste partij van ons land moet haar verantwoordelijkheid opnemen en de afspraken inzake de kernuitstap uit het regeringsakkoord nakomen. De socialisten  vragen ook aan de betrokken regeringen om de oppositie te betrekken bij het finaliseren van het Energiepact. “Enkel door meerderheid en oppositie achter dit Pact te krijgen, kunnen we de  omslag naar een  breed gedragen en duurzaam energiebeleid beginnen voorbereiden”, besluiten Karin Temmerman en Rob Beenders.

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel