sp.a verzamelt getuigenissen over zorgcrisis en bouwt zo aan zorgzekerheid

 

 

sp.a lanceert vandaag de website www.uwzorgzekerheid.be. “Mensen laten via getuigenissen hun stem horen en maken duidelijk wat er vandaag misloopt in de zorg”, zegt voorzitter John Crombez. “Van de jeugdzorg tot psychische gezondheidszorg en de ouderenzorg: te veel mensen krijgen vandaag niet de zorg die ze nodig hebben. Met de sociale zekerheid bouwden we destijds een systeem uit waardoor je beschermd wordt bij pech of ziekte. Vandaag, in deze nieuwe tijden, is het tijd voor een nieuwe strijd. De strijd voor zorgzekerheid: gepaste zorg voor wie dat nodig heeft op het moment dat dat nodig is. Zo simpel is het. ”

Vlaanderen beleeft op dit moment een zorgcrisis. Dagelijks worden we geconfronteerd met verhalen van mensen, jong en oud, die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. “Wie een been breekt, krijgt binnen het uur een gips”, zegt Crombez. “Maar als je kind met een depressie kampt, moet je maandenlang wachten voor je op een wachtlijst komt.”

Dat onze samenleving een zorgcrisis beleeft, bewijzen ook de cijfers. 14.200 mensen met een beperking staan vandaag op een wachtlijst voor gepaste ondersteuning en zorg. Vaak mensen met een zeer zware zorgbehoefte. Bovendien worden de wachtlijsten steeds langer.

Achter de cijfers schuilen stuk voor stuk persoonlijke drama’s. Nochtans hebben de meesten al een lange weg afgelegd om hun zorgnood of hun beperking te ‘bewijzen’. Dat systeem lijkt heel sterk op een loterij. De juiste zorg krijgen, mag voor sp.a geen kwestie van ‘geluk’ of ‘geld’ zijn. Het is een kwestie van keuzes. Keuzes die wel degelijk betaalbaar zijn.

Op het congres Go Left in maart lanceerde sp.a het concept zorgzekerheid: zorg als 100 procent afdwingbaar recht, verankerd in de grondwet. “Zorg moet een basisrecht zijn voor iedereen”, zegt Crombez. Om dat concept verder uit te bouwen, verzamelen we voortaan getuigenissen op onze website www.uwzorgzekerheid.be. Mensen kunnen er terecht om de verhalen van anderen te lezen, maar kunnen er ook hun eigen verhaal achterlaten. “Op die manier brengen we precies in kaart wat er aan de hand is, kunnen we de problemen aankaarten en bouwen we aan zorgzekerheid.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel