sp.a vraagt crisismanager voor de vleessector

 

Een nieuwe dag, een nieuw vleesschandaal. Een lading rot Belgisch vlees werd tegengehouden aan de Kosovaarse grens, zo meldt de woordvoerder van het voedselagentschap in Kosovo. Het vlees was afkomstig van slachthuis Vanlommel. “Het vleesschandaal beperkt zich niet langer tot het bedrijf Veviba uit Bastenaken, maar deint uit”, zegt Annick Lambrecht. “Een crisismanager moet worden aangeduid om de zaak opnieuw onder controle te krijgen.”

 

sp.a vraagt al anderhalve week een doorlichting van de situatie. Consumenten en goedmenende boeren hebben recht op duidelijkheid over wat ze op hun bord krijgen. sp.a vraagt al anderhalve week duidelijkheid over de rol en werking van het voedselagentschap. sp.a zei het vertrouwen op in de topman van het FAVV, omdat informatie naar de burgers uitbleef en de topman in De Zevende Dag en in de commissie niet de noodzaak zag om de hele waarheid te vertellen. Het vleesschandaal wordt met de dag groter. Iedere dag komen nieuwe feiten aan het licht. “Het Belgisch voedselagentschap heeft het signaal dat ze in augustus kregen van het Kosovaars agentschap letterlijk weggelachen. “De tijd van praten en evalueren is voorbij. Het is tijd om te handelen”, zegt Annick Lambrecht.

 

Annick Lambrecht wil dat er meteen een crisismanager wordt aangesteld om de vleescrisis in dit land opnieuw onder controle te krijgen.  “De crisismanager moet een een grondige, onafhankelijke doorlichting maken en het aantal controles snel opvoeren. De vleesindustrie zit in een diepe crisis en het voedselagentschap is duidelijk niet in staat  deze crisis te beheersen. De topman van het voedselagentschap verliest elke dag meer gezag.”

 

Ook het parlement moet geïnformeerd worden. Afgelopen vrijdag zou het parlement het rapport van het FAVV over het schandaal bij Veviba krijgen. “We hebben nog altijd geen rapport ontvangen”, zegt Lambrecht. “Dat pik ik niet. Het parlement moet een schandaal kunnen onderzoeken dat achttien maanden lang voor de bevolking achtergehouden werd. Nu wordt dat verhinderd door het parket. Morgen is er opnieuw commissie. De bevolking zit met veel vragen en de sector is enorme schade toegebracht.  Neemt de regering dit nog ernstig?”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel