sp.a vraagt regering humanitaire noodhulp te voorzien voor Rohingya’s in Myanmar

De afgelopen tijd zijn zo’n 300.00 Rohingya’s gevlucht uit hun dorpen en steden voor het geweld in Myanmar. België moet humanitaire noodhulp voorzien aan de vluchtelingen en ontheemden, zeggen Güler Turan en Fatma Pehlivan. 

De afgelopen tijd zijn volgens de Verenigde Naties zo’n 300.00 Rohingya’s gevlucht uit hun dorpen en steden voor het geweld in Myanmar. Een grote operatie van het Myanmarese leger ontaardde immers in een collectieve bestraffing van de Rohingya’s en gaat gepaard met executies, verkrachtingen, het platbranden van huizen en dorpen en andere gruweldaden. “De getuigenissen van overlevenden en mensen op de vlucht zijn hartverscheurend. De VN spreekt zonder terughoudendheid van  een doelbewuste etnische zuivering. Het lijkt erop dat het Myanmarese leger niet zal stoppen als er geen duidelijke internationale reactie is op  deze flagrante grootschalige schending van de mensenrechten", zeggen Kamerlid Fatma Pehlivan en Vlaams Parlementslid Güler Turan. 

“Minister Reynders antwoordde op een eerdere vraag van mij dat open en eerlijke dialoog en het ondersteunen van de democratisering het beste signaal is dat België kan geven. Nu duidelijk is dat het symbool van die democratisering, Nobelprijswinnares voor de vrede Aung San Suu Kyi, het geweld en betrokkenheid van het leger ontkent en geen vinger zal uitsteken om de Rohingya te helpen, is de keuze van minister Reynders ruimschoots onvoldoende. Het minste dat België nu moet doen als reactie op deze humanitaire crisis is – net zoals Nederland – humanitaire noodhulp te voorzien aan de 300.000 vluchtelingen en ontheemden," zegt Kamerlid Fatma Pehlivan.

Vlaams Parlementslid Güler Turan gaat verder: “België heeft sinds de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de eerste vrije verkiezingen samen met de rest van Europa een groot aantal economische sancties tegen Myanmar versoepeld. Het is nu tijd om die sancties weer op tafel te leggen en samen met haar buurlanden Myanmar duidelijk te maken dat dit leed en deze waanzin moeten stoppen.”

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel