Sp.a wil af van 19e-eeuwse opdeling in eerste en tweede klasse wagons

 

De NMBS wil eerste klasse op de treinen opnieuw bekijken. Slechts 18 procent van de zitjes in eerste klasse zijn bezet.  “Helemaal mee eens”, zegt David Geerts. “Maar je hoeft de ambtenaren daarvoor niet uit eerste klasse te jagen.  Maak eerste klasse treinen voor iedereen.”

sp.a stelde vorig jaar bij de lancering van haar spoorplan voor om het onderscheid tussen eerste en tweede klasse af te schaffen.  “De eerste en tweede klasse is een 19e-eeuwse opdeling”, zegt David Geerts, Kamerlid voor sp.a. “We willen voor iedereen meer en ook comfortabelere zitplaatsen. Deze tijd kent nieuwe noden. Zo denken we aan de invoering van stiltewagons. Maar in tegenstelling tot vroeger, hoeven het geen aangepaste wagons te zijn zoals vandaag bij de eerste klasse wagons.  Vandaag worden aparte rijtuigen op maat gemaakt voor eerste klasse en daardoor loopt de kostprijs stevig op.”

“In onze spoorvisie zijn het allemaal comfortabele standaardwagons met zitplaatsen die beantwoorden aan de noden van de 21ste eeuw en voorzien zijn van gratis wifi, voldoende ruimte voor je fiets, etc.”

Via onderstaande link vind je onze visie op de toekomst van het spoor. 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel