sp.a wil ban op vrachtwagens rond scholen tijdens de spits

sp.a wil ban op vrachtwagens rond scholen tijdens de spits

sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke wil dat de federale regering aan de lokale besturen en gewesten oplegt om zwaar verkeer tijdens de spits te weren rond scholen. In afwachting daarvan vraagt Vlaams Parlementslid Els Robeyns om hier alvast mee te starten langs gewestwegen. 

Vorige week viel opnieuw een dodelijk slachtoffer in het verkeer. Een jongen van 11 kwam op weg naar school onder een vrachtwagen terecht in Aalst.  Een accident waiting to happen.  Daarop nam het stadsbestuur afgelopen maandag de terechte beslissing om vrachtwagens in het centrum van de stad te verbieden bij de start en het einde van de schooldag.

“Vrachtwagens horen tijdens de ochtend en avondspits niet thuis in de omgeving van scholen”, zegt Els Robeyns. “Honderden kinderen verlaten de school, te voet of met de fiets. Zeker nu het donker is ‘s morgens zijn zij extra kwetsbaar op de weg. De stad Aalst nam de juiste beslissing om met venstertijden te werken voor vrachtwagens bij de start en het einde van de schooldag. Een aantal gemeenten doen dat vandaag al. In Kortrijk, Turnhout en Borgerhout rijden geen vrachtwagens tijdens de ochtend- en avondspits rond de school.” 

“Vandaag is het aan lokale besturen om die beslissing te nemen voor scholen langs gemeentewegen. Vlaanderen kan dit doen voor scholen langs gewestwegen”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. “Maar dat is te vrijblijvend. De federale minister van Mobiliteit moet via KB alle lokale en regionale wegbeheerders in het land verplichten om venstertijden in te voeren voor zwaar verkeer. Op dezelfde manier heeft toenmalig minister van Mobiliteit Bert Anciaux 15 jaar geleden zone 30 rond alle scholen ingevoerd.” 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel