sp.a wil boost voor goedkope geneesmiddelen

sp.a wil boost voor goedkope geneesmiddelen

 

Dure, nieuwe geneesmiddelen doen het geneesmiddelenbudget kraken in haar voegen. “Als je geneesmiddelen goedkoper wil maken, en tegelijk tekorten wil vermijden zoals vandaag het geval is voor geneesmiddelen die borstkanker bestrijden, heb je een sterke generieke geneesmiddelenmarkt nodig”, zegt Kamerlid Karin Jiroflée. sp.a legt een plan op tafel.

 

Voor sp.a moet er volgende legislatuur maatregelen komen om de generieke en biosimilaire markt in ons land te versterken. Een eerste voorstel daartoe legde sp.a deze week al neer in het parlement. “Wij willen een hervorming van de zogenaamde clawback-procedure. Die procedure zorgt er vandaag voor dat de farma-industrie een deel van het budget dat ze overschrijden, moeten terugbetalen. Voor Jiroflée is dat onvoldoende. Wij willen dat de budgetoverschrijdingen door de farma-industrie voor de volle 100 procent worden gecompenseerd. Generieke en biosimilaire geneesmiddelen moeten hiervan vrijgesteld worden. Zo geef je ademruimte, maar vooral zekerheid, aan de producenten die met een nieuwe generieke geneesmiddelen op de markt willen komen”, zegt Jiroflée. 

 

“We stellen vast dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block de inspanningen die nodig waren om het geneesmiddelenbudget onder controle te houden steeds weer naast zich neerlegt. De eenzijdige aanpak van minister De Block ontneemt groeimogelijkheden voor de generieke en biosimilaire markt. Haar aanpak werkt averechts”, besluit Kamerlid Karin Jiroflée. 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel