sp.a wil dat Rekenhof onderzoekt wat budgettaire impact is van vervanging F-16’s

Regering legt hypotheek op toekomst van onze kinderen en kleinkinderen

 

Al van bij de start van het aankoopproces in 2014 is duidelijk dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) alleen de duurste optie voor de vervanging van de huidige generatie gevechtsvliegtuigen genegen is: de hypermoderne ‘fifth-generation’ F-35.  “De vervanging van de F-16’s door het allerduurste type vliegtuigen is budgettaire waanzin”, zeggen Kamerleden Dirk Van der Maelen en  Alain Top. “We hypothekeren de toekomst van onze kinderen met deze miljardenaankoop.”  Van der Maelen en Top willen daarom het Rekenhof belasten met een onderzoek naar de budgettaire gevolgen van de vervanging van de F’16’s. “Wij willen - zoals in het verleden gebeurd is met alle grote militaire aankoopdossiers - géén budgettaire overschrijdingen vaststellen na de aankoop.”

Vliegtuigbouwer Boeing liet de voorbije dagen weten niet langer kandidaat te zijn om de gevechtsvliegtuigen te leveren.  De vliegtuigbouwer sprak van bevooroordeelde spelregels. sp.a verzette zich de voorbije weken en maanden al tegen de voorstellen van de regering om de huidige F 16’s te vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen.  “De procedure verloopt niet transparant”, zegt Top. “En dat is met de bekentenis van Boeing nog maar eens gebleken. Deze regering laat ons geloven dat 5 verschillende types straaljagers nog in de running zijn, maar niets is minder waar. De regering heeft haar keuze voor de allerduurste en slechte gevechtsvliegtuigen al lang gemaakt, alleen wil ze dat niet gezegd hebben.”

Van der Maelen en Top dienen een resolutie in om het Rekenhof te belasten met een onderzoek naar de budgettaire gevolgen van de vervanging van de F-16’s. Van der Maelen: “Zo’n miljardenaankoop is te belangrijk om uitsluitend over te laten aan enkele luchtmachtgeneraals. Het debat hierover moet op basis van door het Rekenhof gevalideerde cijfers in alle openheid gevoerd kunnen worden, zo niet dreigt ons land te worden meegesleurd in een gevaarlijk en onhaalbaar budgettair avontuur.  En dat legt een hypotheek op de toekomstige generaties. Onze kinderen en kleinkinderen zullen immers de factuur voor de vervanging van de F-16’s betalen. Dat kunnen we niet zomaar laten passeren.“

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel