sp.a wil Roundup uit de winkelrekken

 

 

Na Brussel en Wallonië gaat nu ook Vlaanderen het gebruik van glyfosaat aan banden leggen. “Dat is op zich goed nieuws”, zegt Kamerlid Karin Jiroflée. “Maar het leidt wel tot de absurde situatie waarbij je in de winkel nog Roundup kan kopen, maar het product niet meer mag gebruiken. De verkoop is immers een federale bevoegdheid.”

 

Terwijl de gewesten duidelijk ongerust zijn over het gevaar van glyfosaat voor de volksgezondheid, wacht de federale regering op een Europees verbod. De Monsanto papers hebben nochtans aangetoond dat Europa door Monsanto, producent van het glyfosaat-product Roundup, bedot werd. Europese studies die stelden dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid bleken zowaar ‘fake science’.

 

“De gewesten moeten zich in bochten wringen om het gebruik van glyfosaat aan banden te leggen, terwijl de federale overheid de kat uit de boom kijkt. Een jaar terug al diende ik een resolutie in om de verkoop van glyfosaat te verbieden. Maar die resolutie werd door de meerderheid weggestemd”, zegt Jiroflée. “Is deze regering dan niet bezorgd om onze gezondheid? Het is hoog tijd om, in navolging van Frankrijk, een verkoopverbod in te voeren.”  

 

“Particulieren is één, hét grote gebruik van glyfosaat bevindt zich natuurlijk in de landbouw. Toxicoloog Jan Tytgat gaf eerder deze week al aan dat louter een verbod voor particulieren weinig zoden aan de dijk legt. In navolging van Wallonië zou er ook voor professionele gebruikers zo snel mogelijk een uitfasering van glyfosaat moeten komen”, besluit Jiroflée.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel