sp.a wil totaal reclameverbod voor online gokspelen

​“Online gokindustrie boekt gigantische winst met miserie van velen”

 

Online gokken blijft niet zonder gevolgen. Winnen, doe je zelden. Schulden stapelen zich op en voor je het weet zit je in de miserie. “Jonge mensen - vaak kinderen zelfs -  worden heel makkelijk en snel verleid tot een gok op het internet”, zegt Peter Vanvelthoven. “Dat moet stoppen. sp.a wil daarom naar een totaal reclameverbod voor online gokspelen.”

 

Met stopdeschuldindustrie.be startte Annick Lambrecht vorige maand haar campagne - met voorstellen - om de schuldindustrie in ons land aan te pakken. Strikte en veel strengere regels voor online gokken past perfect in dat verhaal, net als een totaal reclameverbod voor online gokspelen.

 

“De online gokindustrie bloeit als nooit tevoren”, legt Peter Vanvelthoven uit. “Ze boekt miljardenwinst, maar net als de schuldindustrie,  doet ze dat vaak op de kap van miserie. Schulden stapelen zich op en vanachter je pc of op je smartphone lijk je veilig. Je gokt nog eens en zet alles op alles om dan met nog grotere miserie te eindigen. We moeten mensen - en zeker kinderen en jongeren - daartegen beschermen. Vandaag is dat totaal niet het geval.”

 

Uit onderzoek blijkt dat drie Belgen op vier reclame voor online gokken daadwerkelijk aanzet tot gokken. Vanvelthoven: “In een ideale wereld is online gokken gewoon verboden. Maar het is zoals roken. Je kunt mensen niet verbieden om te roken, maar je moet op zijn minst strenge regels hebben. Vandaag zouden we moord en brand schreeuwen, mochten we reclame voor sigaretten op televisie zien. Wel, om mensen - en zeker onze kinderen - te beschermen, moeten we gaan naar een reclameverbod voor online gokspelen.”

 

Bovendien wil sp.a veel strengere en veel striktere regels. Voorbeelden van mensen die beginnen met 2 euro per dag, maar eindigen met een werkelijk verlies van dagelijks 300 euro, zijn schering en inslag. Hulpverleners stellen vast dat mensen online  méér en véél sneller geld verspelen.  Vanvelthoven: “Daarom dienen we verschillende voorstellen in om de identiteit van gokkers - en zeker de leeftijd - veel strikter te controleren en speellimieten strenger te maken.”

 

“Het online gokprobleem heeft vandaag gigantische proporties aangenomen”, besluit Vanvelthoven. “De lobby die erachter zit, is machtig. Maar dat mag geen reden zijn om ze niet aan te pakken. In 2010 heeft de regering - zonder socialisten - beslist om online gokken toe te laten. Vandaag zien we daar de gevolgen van als je dat niet in strikte en heel strenge regels giet.”

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel