‘Stop besparingen in onderwijs en voer maximumfactuur in’

Eens te meer blijkt dat de besparingen van de Vlaamse regering het onderwijs onbetaalbaar maken voor veel kinderen, hun ouders en nu zelfs hun leraren. ‘Vorig jaar heeft minister Crevits elke leerling in het secundair onderwijs 117 euro afgepakt’, zeggen Caroline Gennez en Steve Vandenberghe. ‘Een zoveelste besparing op de kap van altijd weer dezelfde gezinnen. De gevolgen worden nu zichtbaar: de schoolfacturen voor de ouders lopen ongezien hoog op en leraars moeten uit eigen zak bijpassen om schoolmateriaal te kopen. Betaalbaar en goed onderwijs is een basisvereiste om alle kinderen in Vlaanderen op weg te zetten naar een goede job. Deze regering speelt met de toekomst van onze kinderen.’ Daarom herhaalt sp.a haar oproep om de besparingen in het onderwijs terug te schroeven en een maximumfactuur in te voeren in het secundair onderwijs.

De voorpagina’s van de kranten vandaag zijn niet mis te verstaan: 9 op de 10 leraren in het basisonderwijs zijn gedwongen om uit eigen zak schoolmateriaal te kopen, terwijl de Gezinsbond en Test Aankoop vaststellen dat de schoolfacturen in het secundair oplopen tot ver boven de 1.000 euro en ervoor pleiten het onderwijs gratis te maken.

Dat is spijtig genoeg geen verrassing.  Sp.a waarschuwt al geruime tijd dat het onderwijs voor veel kinderen en hun ouders onbetaalbaar dreigt te worden. Sinds het aantreden van deze regering liepen de besparingen in het middelbaar op tot 117 euro per leerling. In het kleuter- en lager onderwijs, waar er al een maximumfactuur bestaat, dreigen nu de leerkrachten op te draaien voor de noden. Dat is onaanvaardbaar. In het secundair, waar de maximumfactuur niet bestaat, worden dan weer steeds meer ouders geconfronteerd met de onbetaalbare schoolfacturen. Sp.a herhaalt dan ook met aandrang haar pleidooi voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. In eerste instantie kan deze in de eerste graad worden ingevoerd en vervolgens uitgebreid naar latere jaren.

‘De eerste voorwaarde om onze kinderen alle kansen op een goede job en een goed leven te bieden, is betaalbaar onderwijs van topkwaliteit’, zegt Caroline Gennez. ‘Deze Vlaamse regering is de eerste ooit die daar geen boodschap aan lijkt te hebben. De besparingen in het onderwijs zijn nefast voor de kwaliteit van het onderwijs, de betaalbaarheid van de schoolfactuur en de jobtevredenheid van de leraren. Alledrie zijn ze nochtans essentieel om onze kinderen een fijne schooltijd en een goeie toekomst te bieden.’

In het Vlaams parlement heeft Caroline Gennez minister Crevits daar al heel vaak over geïnterpelleerd maar de voorstellen om de besparingen terug te draaien en ook in het middelbaar onderwijs een maximumfactuur in te voeren, zoals die bestaat in het kleuter- en lager onderwijs, vielen altijd in dovemansoren. ‘Een maximumfactuur zorgt ervoor dat ouders niet méér dan een vooraf bepaald bedrag moeten betalen’, zeggen Gennez en Vandenberghe. ‘Dat is een eerste belangrijke stap naar betaalbaar onderwijs. Hoog tijd dat CD&V, Open VLD en N-VA die zetten. Anders spelen ze met de toekomst van onze kinderen.’

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel