Tariefverhogingen De Lijn maken openbaar vervoer minder aantrekkelijk

Joris Vandenbroucke: 'Weyts maakt files langer in plaats van ze op te lossen'

"Duurder openbaar vervoer leidt tot langere files", zegt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in een reactie op de aankondiging van De Lijn dat sms-tickets opnieuw duurder worden. "Voor de tweede keer sinds de forse tariefverhogingen van 1 februari 2015, breekt minister Weyts zijn belofte om de ticketprijzen niet meer te verhogen. Weyts maakt de files langer in plaats van ze op te lossen. Dat is nefast voor onze economische ontwikkeling, voor onze gezondheid en voor onze levenskwaliteit."

Op 1 februari 2015 stegen de tarieven voor abonnementen en bustickets met respectievelijk 15% en 20%. Minister Weyts antwoordde toen op een parlementaire vraag (nr. 401) van Joris Vandenbroucke: “Zoals aangegeven maak ik mij sterk dat deze legislatuur onder mijn bewind geen tariefverhogingen, behoudens eventuele indexeringen, meer zullen doorgevoerd worden.” 

Op 1 februari 2016 echter stegen de tarieven voor dagpassen en kortlopende abonnementen van 1 maand of 3 maanden met 20% tot 30%. Vandaag wordt een forse verhoging van de prijs van het populairste vervoersproduct met 10% aangekondigd, opnieuw een veelvoud van de index. Sinds het aantreden van minister Weyts verhoogde de prijs van een sms-ticket van 1,40 naar 2 euro, exclusief verzendingskosten, of een stijging van 43%. De prijs van een M-ticket blijft gelijk maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Uit onderzoek van I-Minds blijkt dat ruim 4 op 10 Vlamingen geen smartphone hebben. En die heb je nodig om een M-ticket te kunnen kopen.  

“Duurder openbaar vervoer, is dat de oplossing van minister Weyts om de uit de hand lopende fileproblemen in Vlaanderen op te lossen? Sinds zijn aantreden zijn de files er alleen maar langer op geworden en is het aantal klanten van De Lijn gedaald. Het is duidelijk dat de recepten van minister Weyts niet werken om onze mobiliteitsproblemen op te lossen.”

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel