Terugbetalingsmodel geneesmiddelen heeft zijn grenzen bereikt

 

Nieuwe geneesmiddelen worden steeds duurder.  Vandaag bracht de krant De Standaard nog het verhaal van Patricia die hoopt nóg zieker te worden.  Nóg zieker want alleen dan krijgt ze een nieuw geneesmiddel terugbetaald dat haar volledig van Hepatitis C kan genezen.  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt nochtans aan om ook minder zieke patiënten te behandelen. Helaas is het geneesmiddel dat Patricia nodig heeft voor onze gezondheidszorg te duur voor een bredere toepassing.

 

Het geval van Patricia is niet uniek.  Er komen steeds meer nieuwe geneesmiddelen bij die goed werk leveren maar peperduur zijn.  Ri De Ridder, directeur-generaal geneeskundige verzorging van het  Riziv, waarschuwt dat het steeds moeilijker zal worden nieuwe geneesmiddelen terug te betalen.

 

“De manier waarop we geneesmiddelen vandaag terug betalen,  heeft zijn grenzen bereikt”, vreest Jiroflée.  Gelukkig bestaan er zowel in academische wereld als in de sector zelf ideeën rond hoe het anders kan.  “Maar de politiek moet hier richting geven”, vindt Jiroflée. “Het is aan de Kamercommissie Volksgezondheid om zich hierover te buigen.  De terugbetaling van geneesmiddelen is één van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg. We zullen buiten de bestaande kaders moeten durven kleuren als we de terugbetaling ook in de toekomst voor iedereen willen garanderen.”

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel