Tine Soens: "BelgianArms-onderzoek"Belgische wapens traceerbaar maken"

Tine Soens: "BelgianArms-onderzoek"Belgische wapens traceerbaar maken"

"Onze wapens zijn vandaag onvoldoende opspoorbaar", zegt Vlaams parlementslid Tine Soens in reactie op het BelgianArms-onderzoek. "In 50 tot 70% van de gevallen komen Vlaamse wapens terecht bij ongekende eindgebruikers. We moeten onze wapens beter kunnen tracken."

Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat Belgische wapens worden gebruikt in de brutale oorlog in Jemen. "Een grote verrassing is dit helaas niet, want van meer dan de helft van de wapensystemen die Vlaanderen exporteert, weten we niet waar ze belanden. De tussenhandel is één groot zwart gat."

sp.a wil Belgische wapens traceerbaar maken. "Daarom pleiten we voor grondige controles na verkoop. De bedrijven uit de ontvangende landen moeten toestemming vragen aan de Vlaamse regering indien ze wapens of onderdelen verder wensen uit te voeren. Binnen Europa kan dit alvast makkelijk georganiseerd worden."

Voor sp.a kan er überhaupt geen sprake zijn van wapenexport naar landen die de mensenrechten schenden. "Landen die bij de grootste mensenrechtenschenders ter wereld horen, zoals Saoedi-Arabië, maken nog steeds gebruik van Belgische militaire onderdelen en wapens, zoals in Jemen. Daarom moeten alle Belgische deelstaten zich ertoe engageren om een ‘democratie-clausule’ in hun wapenexportbeleid te schrijven die de exportcriteria aanscherpen. Wij kiezen voor een strik beoordelingsproces en toetsen aan de staat van de democratische rechtsstaat van het ontvangende land. Geen export dus naar landen die op de democratische zwarte lijst staan", besluit Soens.

Lot Wildemeersch
Lot Wildemeersch Woordvoerder sp.a, sp.a

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel