Tine Soens: 'Crevits moet besparingen op kap onderwijs stoppen'

Vlaams parlementslid Tine Soens vindt het ongehoord dat de hogescholen de indexering van de loonkost van hun personeel gedeeltelijk zelf moeten betalen. “Minister Crevits stelt de hogescholen voor de keuze: ofwel zelf betalen en dus besparen op hun onderwijsopdracht, ofwel personeel ontslaan. In beide gevallen boet de kwaliteit van het onderwijs en de dienstverlening aan de studenten erop in. Het water staat de scholen aan de lippen, het is tijd dat de minister een einde maakt aan de besparingslogica en de kwaliteit van ons onderwijs weer op de eerste plaats zet.

De Vlaamse Hogescholenraad communiceerde vandaag dat de stijging van de loonkost van hun personeel onvoldoende wordt doorgerekend in de herberekening van hun budget voor 2016. In plaats van een indexering van 2 procent heeft de Vlaamse Overheid maar rekening gehouden met een stijging van 0,55 procent. De hogescholen zullen dit verschil zelf moeten toeleggen. Hetgeen neerkomt op 2,1 miljoen euro of 31 banen.

De hogescholen trekken al langer van leer tegen deze besparingen. Het feit dat nu al twee maal geen extra middelen werden toegevoegd aan de algemene werkingsenveloppe van het hoger onderwijs is een zware klap geweest want dat komt neer op een minderinkomst van 24,7 miljoen euro.

Vlaams parlementslid Tine Soens sluit zich aan bij de noodkreet van de hogescholen en pleit voor een volwaardige indexering van de looncomponent bij de begrotingscontrole van 2016. “Het kan echt niet dat de hogescholen de stijging van de levensduurte moeten betalen met middelen die normaal bestemd zijn voor het faciliteren van hun onderwijzende taak.”

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel