"Trumps besluit is klap in gezicht van vrede en onderhandelingen."

EU moet van ‘payer’ een ‘player’ worden

sp.a is bezorgd over de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem plots te erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. “Trump is een vuurstoker. De beslissing is onverantwoord en creëert onnodige extra onzekerheid en instabiliteit. De Europese Unie moet nu dringend haar historisch voorbestemde rol opnemen”, zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen.

 

Voor sp.a kan een definitieve uitkomst over Jeruzalem enkel binnen het kader van een onderhandelde twee-staten oplossing. De status van Jeruzalem, de stad die beide partijen claimen als hun hoofdstad, is juist één van de grote twistappels tussen de Israëli’s en Palestijnen. Vandaag ligt het vredesproces spijtig genoeg in een comateuze toestand. “Deze beslissing riskeert de situatie opnieuw te doen escaleren. We mogen ons hier niet bij neerleggen. Europa heeft teveel te verliezen bij nog meer instabiliteit in haar achtertuin. De bevolking aan beide kanten leeft al veel te lang in angst en met geweld,” zegt Dirk Van der Maelen.


Het wordt steeds duidelijker dat de VS onder Trump het team verlaat dat de wereld rondom ons stuurt en dat de krijtlijnen als force for the good uitzet. “Het is de hoogste tijd voor Europa om op vlak van buitenlands beleid volwassen te worden. Europa moet voorop lopen en ons model van samenwerking blijven uitdragen en verdedigen, ook als onze klassieke partners zoals de VS – in de ban van neonationalisme - een andere koers inslaan. Ook in het Israëlisch- Palestijns conflict moet de EU van een ‘payer’ ook een ‘player’ worden. Alleen zo maken we de wereld rondom ons veiliger,” besluit Dirk Van der Maelen.

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel