“Uw gezondheid, onze zorg”

 

Is het de bedoeling om terug te keren naar de tijd waarin je genoeg geld moest hebben om deftige zorg te krijgen? Met deze regering en het beleid van Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, ziet dat er steeds meer naar uit. Ook in 2018 blijft de minister zo hard besparen, dat steeds meer Belgen zorg uitstellen. Daarom dient sp.a vandaag 6 voorstellen in om van zorg weer een basisrecht te maken, in plaats van een luxeproduct.

 

Een bezoek aan de dokter uitstellen wanneer je ziek bent? Hevige tandpijn liever verbijten in de hoop dat het over gaat? Een operatie uitstellen, terwijl je maar op de sukkel blijft met dat been? Vandaag stelt maar liefst 1 op 8 Belgen zorg uit om financiële redenen. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zelfs 1 op 4 gezinnen in ons land het moeilijk om zelfs maar ‘eenvoudige’ zorgkosten in het gezinsbudget te passen. De cijfers zijn onrustwekkend - en niets minder dan beschamend - voor een welvarende regio als de onze.

 

De voorbije 3 jaar heeft deze regering en meer bepaald minister van Volksgezondheid de zorg dan ook aanzienlijk duurder gemaakt. Dokters, kinesisten, tandartsen, zorgverstrekkers en ziekenhuizen: zowat allemaal trokken ze hun tarieven op omdat deze regering blijft besparen. Geneesmiddelen werden aanzienlijk duurder en wijkgezondheidscentra - toegankelijk en laagdrempelig - worden dan weer afgebouwd. De tendens dat je maar zelf voor je zorg moet instaan en betalen verontrust sp.a.

 

Meryame Kitir: “We gaan er prat op dat onze gezondheidszorg een van de beste is van de wereld. Betaalbaar en toegankelijk. Maar als nu al 1 op 4 gezinnen het vandaag moeilijk heeft om zorg te betalen, dan ben ik ongerust. En niet alleen ik. Het is toch niet de bedoeling dat we terugkeren naar de tijd waar je genoeg geld moest hebben om de beste zorg te krijgen? Zorg mag toch geen luxe worden?”

 

Karin Jiroflée: “Maar blijkbaar zien deze regering en Maggie De Block de noden van de mensen niet. De besparingen in de gezondheidszorg zullen deze legislatuur oplopen tot 4 miljard. Volgend jaar gaat de minister nog eens 240 miljoen besparen. Snoeien om te bloeien, was toch het devies van deze regering? Maar wanneer houdt het op? Wanneer is het genoeg? Welke samenleving denken ze zo te bouwen?”

 

In de beleidsnota van minister De Block voor 2018 wordt op geen enkele manier aan die nieuwe noden tegemoet gekomen. Kitir en Jiroflée: “We vielen letterlijk van onze stoel, toen we die beleidsnota lazen. Nergens wordt met een letter gerept om zorg weer wat betaalbaar te maken. Zit de minister soms eens om de tafel met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid? Of met het Netwerk tegen Armoede, dat er niet toevallig een campagnethema van maakt?”

 

Omdat sp.a wil dat zorg weer een basisrecht wordt in plaats van luxe, dient ze in het parlement een pakket voorstellen in. Kitir: “Zorg in onze samenleving is een kwestie van keuzes maken. “Als je weet dat deze regering 15 miljard wil uitgeven aan gevechtsvliegtuigen, dan lijkt mij de keuze zonneklaar. Onze 6 concrete voorstellen zijn niet alleen onmiddellijk toepasbaar, maar ook betaalbaar.”

 

  1. Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen niet bij de dokter.

  2. Zorgverstrekkers moeten hun tarieven zichtbaar ophangen in de wachtkamer.

  3. Betere terugbetaling van brillen, lenzen en hoorapparaten.

  4. Een verbod op ereloonsupplementen in het ziekenhuis.

  5. Bij de dokter betaalt iedereen enkel het remgeld, weg met kleefbriefjes.

  6. De maximumfactuur in de gezondheidszorg versterken voor lage inkomens.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel