"Van Overtveldt heeft het probleem Stockbroekx nooit ‘kaltgestellt’, integendeel."

 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft oplichter-fraudeur Marc Stockbroekx op 14 januari 2015 persoonlijk op zijn kabinet ontvangen. Daarna heeft hij Stockbroekx doorverwezen naar zijn adviseurs, met wie nog 4 afspraken plaatsvonden. Van Overtveldt beweerde in de Zevende Dag dat hij het probleem had ‘kaltgestellt’ eens hij  de man zijn reputatie kende, maar daar klopt dus niets van”, zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen na de uiteenzetting van de minister over deze affaire vanmiddag in de commissie Financiën.  “Na de ontdekking van de kwalijke reputatie van de heer Stockbroekx heeft minister Van Overtveldt hoegenaamd niets ondernomen. Ik ben gechoqueerd.”

 

Oplichter Stockbroekx mocht op 14 januari 2015 langskomen op het kabinet van minister Van Overtveldt om te praten over de nieuwe fiscale wetgeving voor diplomaten, die ook Stockbroekx’ bedrijf goed zou uitkomen. Van Overtveldt werd na het onderhoud met Stockbroekx op de hoogte gesteld van diens slechte reputatie. “Toen had Van Overtveldt de samenwerking moeten stopzetten, maar hij verwees de man simpelweg door naar zijn adviseurs en greep niet in”, zegt Van der Maelen die de minister van Financiën vanmiddag  ondervroeg over deze affaire. “Van Overtveldt heeft het probleem niet opgelost, hij heeft het laten etteren.”

 

Stockbroekx werd in 2010 reeds ontslagen als voorzitter van de N-VA afdeling van Brasschaat na een voorwaardelijke veroordeling voor misbruik van het vertrouwen van een gehandicapte. In januari 2015 volgt dan een persoonlijk contact waarna hij Stockbroekx zou hebben afgeblokt, maar dat klopt volgens Van der Maelen niet. “Er zijn nog 4 contacten geweest met adviseurs van zijn kabinet. Dit alles wetende dat Stockbroekx een notoire oplichter was. Meer nog,  een audit van de Belgische Belastinginspectie verwijst naar de strafrechtelijke veroordeling van Stockbroekx in 2016. Ook dat vindt Van Overtveldt geen issue omdat de zoon van Stockbroekx intussen als zaakvoerder was benoemd. In de Zevende Dag zei Van Overtveldt nog dat hij, zodra hij de reputatie kende van Stockbroekx, het probleem had ‘kaltgestellt’.

 

“Je adviseurs vier afspraken laten maken met het bedrijf van een fraudeur, noem ik niet bepaald ‘kaltstellen’”, zegt Van der Maelen.  “Uiteindelijk is het bedrijf van Stockbroekx één van de drie bedrijven geworden die een machtiging heeft gekregen om diplomaten te registreren die  BTW-vrij kunnen shoppen. Kaltgestellt? Ik stel voor dat ze die machtiging intrekken, vooral omdat er nu ook al berichten zijn die wijzen op misbruik van die nieuwe regeling door het bedrijf van Stockbroekx.”

 

Van Overtveldt meent dat je niet iedereen kan screenen. “Een kleine ethische toets zou nochtans geen kwaad kunnen. Zeker gezien het kabinet Van Overtveldt stilaan een reputatie opbouwt van het aantrekken van oplichters en fraudeurs”, zegt Van der Maelen. Hij doelt daarmee op de affaire Sarens. De topman van kranenbedrijf Sarens kon na een bezoekje aan het kabinet van minister Van Overtveldt een zeer milde schikking afsluiten met de belastinginspectie. Eerder dit jaar bleek ook nog dat verschillende kabinetsmedewerkers van de minister en mensen uit zijn administratie bijverdienen door cursussen te geven over wetgeving die nog niet was gestemd. “Het kabinet en zijn baas zijn in hetzelfde deontologische bedje ziek. Het wordt tijd dat kabinetten in het algemeen en dit kabinet in het bijzonder verplicht worden om transparant te zijn over wie ze ontvangen. Een transparantieregister waarin alle lobbyisten worden bijgehouden, werd helaas door de regering afgewezen in de afgelopen commissie Politieke Vernieuwing. Ik ga het opnieuw op tafel leggen in de onderzoekscommissie Kazachgate.”

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel