"Vandeput moet snel perspectief bieden aan militair personeel"

Regering wil besparen op militairen, maar heeft wel 15 miljard veil voor gevechtsvliegtuigen

 

Defensieminister Vandeput wil een veertiental kazernes sluiten. Het gaat over de kazernes van ondermeer Koksijde, Gavere, Ieper, Zutendaal, Tielen, Berlaar. Daarbovenop wil de regering ook het aantal militairen inperken van 28 000 tot 25 000. Kamerlid voor sp.a Alain Top betreurt in het bijzonder de grote onzekerheid die de minister creëert voor de militairen. “De meeste militairen weten vandaag niet waar ze aan toe zijn. De minister moet snel duidelijkheid geven.”

De regering heeft geen geld om alle kazernes open te houden en dus sluit ze er veertien. Minister Vandeput zegt dat hij daarbij rekening houdt met een regionale spreiding maar in de praktijk ziet Alain Top daar bitter weinig van terecht komen. “Van een evenredige spreiding van de militaire tewerkstelling is al lang geen sprake meer. Zo is er in het plan van Vandeput amper militaire activiteit in de provincie Oost-Vlaanderen. Concreet heeft dat als gevolg dat vele militairen lukraak worden ingezet en al snel 100 kilometer moeten rijden voor ze op hun werk geraken.”

Vooral de 28 000 militairen zijn de klos van de plannen van Vandeput. “Zij zitten vandaag in  grote onzekerheid omdat ze niet weten wanneer hun kazerne sluit en of en naar waar ze worden overgeplaatst”, zegt Alain Top. “Ik roep de minister op om rond de tafel te gaan zitten met de sociale partners om die onzekerheid voor het personeel snel weg te nemen.”

Militairen moeten minstens één jaar op voorhand op de hoogte gebracht worden van een overplaatsing, zo vindt Alain Top. “Je woning verkopen en naar de andere kant van het land verhuizen voor je job is een ingrijpende gebeurtenis voor de militair en zijn of haar gezin."  De vorige minister schroefde deze maatregel terug. Top vraagt aan minister Vandeput om de maatregel opnieuw in te voeren. Daarnaast meent Alain Top dat het financieel verlies voor militairen bij een verhuis in rekening moet worden gebracht. “Nu hebben ze recht op een eenmalige premie van 1000 euro en dat is ontoereikend.”

“Veertien kazernes sluiten zal peanuts opleveren”, zegt Alain Top. “Intussen is deze regering wel bereid om niet minder dan 15 miljard uit te geven aan de vervanging van de huidige gevechtsvliegtuigen. De minister van Defensie mag dan zeggen dat hij het  militaire personeel erg belangrijk vindt maar toont er in de praktijk hoegenaamd geen respect voor. Het is duidelijk waar de prioriteiten van deze regering liggen”, besluit Top.

sp.a betreurt dat de plannen van Vandeput gelekt zijn in de media. Dat doet de ongerustheid bij het militaire personeel alleen maar toenemen.

 

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel