Verblijf in eenpersoonskamer wordt onbetaalbaar

Maggie heeft niet de moed om ereloonsupplementen af te schaffen

 

Uit de nieuwe ziekenhuismonitor van CM blijkt dat kosten voor een eenpersoonskamer verder blijven stijgen. Die vergoedingen voor artsen die betaald moeten worden, afhankelijk van de kamer waarin de patiënt verblijft, doen de factuur nodeloos oplopen.  “Het is hoogst ongepast dat de  minister de patiënt laat opdraaien voor een beslissing die ze zelf telkens voor zich uitschuift. Ik had meer moed van Maggie verwacht”, zegt Karin Jiroflée.  

Uit de nieuwe doorlichting van de ziekenhuizen door de CM blijkt dat de gemiddelde ereloonpercentages in ons land elk jaar toenemen en dat de ziekenhuizen gestaag de plafonds optrekken.  Dat wil zeggen dat de factuur voor de patiënt opnieuw oploopt.  Kamerlid Karin Jiroflée: “Minister de Block zou met een plan voor financiering van de ziekenhuizen komen. Dat plan schuift ze telkens weer voor zich uit. Het is too little en nu ook too late. Wat de minister vandaag doet is de ereloonsupplementen die de patiënt ophoest, gebruiken om de ziekenhuizen uit de rode cijfers te krijgen. Dat is geen moedige beslissing van Maggie.”

“De minister had de hervorming van de ziekenhuizen moeten aangrijpen om de ereloonsupplementen af te schaffen. Maar de minister schuift de problemen van onderfinanciering van de ziekenhuizen gewoon voor zich uit. Ze neemt geen beslissing en daardoor installeert ze een klassensysteem in onze gezondheidszorg. Er ontstaat eersteklasse zorg voor mensen die zich dure verzekeringen kunnen permitteren. En er is tweedeklasse zorg voor alle anderen.”

Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel