Verbod op gokreclame: ministers schuiven zwarte piet naar elkaar en laten zo de gokindustrie begaan

 

 

Vanmiddag werd in de commissie media in het Vlaams Parlement het voorstel van decreet van Vlaams Parlementsleden Katia Segers en Jan Bertels (sp.a) om gokreclame op radio en televisie te verbieden behandeld. N-VA en CD&V erkennen de problematiek maar verschuilen zich achter een advies van de Raad van State dat kort en bondig is: regulering van gokreclame is een federale bevoegdheid. Vlaams minister van Media Sven Gatz liet niet in zijn kaarten kijken.

 

"Nochtans zei minister Geens in de Kamercommissie Justitie afgelopen dinsdag net het omgekeerde", hekelt Segers. "Ik ben zo ver gegaan als mogelijk binnen mijn bevoegdheid. Het verbieden van gokreclame is echter een gewestelijke bevoegdheid" stelde  Geens dinsdag in de Kamercommissie Justitie waar zijn wetsontwerp inzake het regelen van gokautomaten geagendeerd stond. "Ook nadat we de minister confronteerden met het advies van de Raad van State, bleef de minister herhalen dat hij zo ver als mogelijk was gegaan binnen zijn bevoegdheid" bevestigt sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven.

 

"Beide parlementen en hun bevoegde ministers  schuiven de zwarte piet dus naar elkaar door. Nochtans bestaat er een heel groot draagvlak om gokreclame te verbieden in ons land. Dat de goklobby een immense druk uitoefent werd deze week weer pijnlijk duidelijk. Voor ons is het eenvoudig, het belang van de consument primeert. Het aantal verslavingen en sociale drama's stijgt exponentieel en reclame heeft hier een grote invloed op. Dat is wetenschappelijk bewezen. Geen redenen dus om nog langer te wachten. Gokreclame moet verboden worden. Liever gisteren dan vandaag" besluiten Segers en Vanvelthoven.   

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel