"Verkoop BNP Paribas, versterk Belfius"

 

Dat de regering overweegt om de aandelen van BNP Paribas te verkopen, is een goede zaak, vindt sp.a. “Op die manier kan de staatsschuld toch nog dalen, want met het knoeiwerk van deze regering lukt dat van geen kanten”, zegt voorzitter John Crombez. “Alleen is het jammer dat de verkoop nu al bekend werd gemaakt. Dat zal een paar honderden miljoenen minder opleveren voor onze schatkist. 

België is sinds de bankencrisis de belangrijkste aandeelhouder in wat vandaag een Franse bank is. Maar in niets toont BNP Paribas dat ze haar Belgische verankering serieus neemt. “Sinds ons land aandeelhouder is, heeft BNP Paribas de Belgen alleen maar geld gekost en veel leed berokkend”, zegt John Crombez. “Werknemers werden ontslagen of vervroegd met pensioen gestuurd, vele kantoren werden gesloten, de kost voor de omzetting van een woonlening verdubbeld, de zichtrekening duurder gemaakt en de spaarrente verlaagd.”

BNP Paribas gedroeg zich de laatste jaren meer als een koloniserende bank dan dat ze de Belgische samenleving dient. Daarom vindt sp.a de verkoop van de bank een goeie zaak. Zo kan de staatsschuld met bijna 2% naar omlaag. Crombez: “Dat is belangrijk, want door het knoeiwerk van N-VA en haar minister van Financiën lukt dat van geen kanten met deze regering. Niet voor niets verlaagde rating bureau Fitch enkele dagen geleden de kredietwaardigheid van ons land.”

Alleen vindt Crombez het jammer dat de verkoop nu al bekend werd gemaakt. “Zo’n pakket aandelen van rond de 7 miljard euro verkopen, is alleen efficiënt als het onaangekondigd en snel gebeurt. Dat kan nu niet meer. Dat zal enkele honderden miljoenen minder opleveren in de uiteindelijke verkoopprijs. 

Naast de verkoop van de aandelen in BNP Parisbas wil sp.a dat de regering eindelijk werk maakt van een strategische visie rond staatsbank Belfius. Crombez: “Sommige ministers lieten al het woord ‘privatisering’ vallen. Dat noem ik een gebrek aan visie. Door het beleid van deze regering hebben mensen in ons land al 8 miljard euro aan koopkracht verloren op hun spaargeld. Meer dan ooit hebben we dus nood aan een stabiele staatsbank die de mensen in ons land dient: waar spaargeld oplevert en bankverrichtingen goedkoop zijn. Het laatste wat deze regering moet doen is  Belfius de toer te laten opgaan van andere grootbanken”, besluit Combez.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel