Voorstel Kris Peeters voor werkbaar werk zorgt net voor méér stress

Kris Peeters, minister van Werk, is bezig aan een wetsontwerp waarbij de werknemers die deeltijds werken met een variabel uurrooster pas de dag voordien te horen krijgen in welk uurroosterzij moeten werken. “Ik vraag mij af hoe de minister denkt dat de mensen zich hierop moeten organiseren”, zegt Meryame Kitir.  “Wellicht makkelijk voor een minister om op het allerlaatste moment nog iemand te vinden die je kinderen daags nadien van school wil halen. Voor de gemiddelde werkmens is dat absoluut niet evident.” 

Vandaag wordt een werknemer met een deeltijds contract vijf dagen op voorhand verwittigd over het uurrooster. Minister van Werk Kris Peeters wil dat herleiden tot 1 dag.  Deze werknemers zullen dus een dag op voorhand weten hoeveel uren en van en tot hoe laat ze geacht worden te werken. “Wat dit met werkbaar werk te maken heeft, ontgaat mij compleet.  Het gaat alleen maar voor méér stress zorgen bij de gezinnen als je met een vingerknip oproepbaar bent door je werkgever. Ik wacht op serieuze voorstellen van Kris Peeters om werk werkbaarder te maken. Ik ben niet bereid mee te gaan in voorstellen die enkel de werkgevers goed uitkomen."

"Bovendien fnuikt dit ook een andere ambitie van de regering: wie deeltijds werkt, zou meer uren presteren. Probeer maar eens afspraken te maken met een andere werkgever waar je deeltijds aan de slag bent als je pas een dag voordien weet wanneer je bij je eerste werkgever aan de slag moet.”

Contacteer ons
Meryame Kitir sp.a
Meryame Kitir sp.a
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel